Evde Kolayca Yapabileceğiniz 5 Bitki Çayı Tarifi
Bitki çayları yapmak evde yapılması çok kolaydır. Kendi başına ot yapmanın tadını kolayca çıkartabilirseniz de, bir adım daha ileri gidin ve kendi karışımınızı yapmayı deneyin. Hem taze otlardan hem de kuru otlardan bitki çayı harmanları yapabilirsiniz . Önce küçük bir miktar hazırlayın ve malzemelerin oranını zevkinize göre ayarlayın.
Bazı malzemeler diğerlerinden daha güçlüdür, bu nedenle dengeyi korumak için miktarları yavaşça değiştirin. Daha büyük miktarlarda yaparsanız, çayı hava geçirmez bir kapta saklayın. Cam kavanoz kullanıyorsanız, her zaman ışıktan uzak tutun. Demlemek için fincan başına yaklaşık bir çay kaşığı kullanın ve 5-10 dakika kaynar suda demleyin. Hadi hep beraber ev yapımı bitki çayı tariflerini inceleyelim.
1. Limon ve Mürver Çiçeği Çayı
Mürver çiçekleri ve limon, dünyadaki en sevdiğiniz bitki çayı haline gelebilir. Limonlu çay, çay içenlere yabancı olmasa da, mürver çiçekleri hala hak ettikleri kadar yaygın kullanılmamaktadır. Bazı çalışmalar, mürver çiçeğinin grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Eşsiz ve tatlı tadı nedeniyle, bu çiçekler şurup yapmak ve alkolsüz içecekler ve suyu tatlandırmak için popülerdir. Limonla da inanılmaz derecede iyi karışırlar. Hem taze hem de kuru çiçekleri kullanabilirsiniz. Önce onları yıkayın sonra kullanın . Mürver çiçeği genellikle doğada serbest büyür ve Mayıs ayı civarında çiçek açmaya başlar.
Malzemeler:
- 1 kaşık mürver çiçeği
- 1-2 çay kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı bal
2. Zencefil Çayı
Zencefil çayı, kuru malzemeler yerine taze malzemelerle yapılmasını kesinlikle tavsiye ettiğimiz tek çaydır. Zencefili soyun, yıkayın ve ince dilimler halinde dilimleyin. Daha sonra 1 ½ su bardağı su ve birkaç karabiberle birlikte küçük bir tencereye ekleyin. Kaynatın ve 10-15 dakika daha kaynamasına izin verin. Süzün, bal ekleyin ve için. Neden bir karışıma karabiber ekleyelim? Hem zencefil hem de karabiber sizi ısıtabilir, sindirim sistemi için faydalar sağlayabilir ve ruh halinizi olumlu yönde etkileyebilir.
Malzemeler:
- ½ – 1 ince taze zencefil
- Bir tatlı kaşığı bal
- Birkaç karabiber
3. Nane ve Lavanta
Basit nane çayını bir miktar lavanta çiçeği ekleyerek yükseltin. Lavanta gevşemeye yardımcı olabilir ve nefesi tazelemeye yardımcı olabilir. Nane ile birlikte rahatlatıcı, antimikrobiyal, antiviral ve antioksidan özelliklere sahip lezzetli ve güçlü bir çay verir. Nane ve lavanta çayı demlemek için yaklaşık 1 çay kaşığı kuru yaprak kullanın. Suyu kaynatın ve birkaç dakika soğumaya bırakın. Aşırı demlenmiş lavanta çayı acı olabilir. Bir kaşık bal ekleyerek bunu kolayca düzeltebilirsiniz. Demlendikten sonra soğutabilir ve buzlu çay olarak bal ve buzla servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kaşık nane
- ¼ kaşık lavanta çiçeği
- 1 tatlı kaşığı bal
4. Papatya ve Limon Suyu
İki lezzetli bitkiyi rahatlatıcı özelliklerle birleştirdiğinizde dünyanın en lezzetli uyku vakti çayını elde edersiniz. Limon otu veya melisa, hafif nane ve limon aromasına sahip bir nane ailesinden bir bitkidir. Papatyanın tatlı bitkisel aromasıyla iyi uyum sağlar.
Malzemeler:
- 1 kaşık kuru papatya çiçeği
- 1 kaşık kurutulmuş ve ezilmiş melisa yaprağı
5. Tarçın ve Elma
Tarçın ve elma çayı , bitkisel meyve çayları dünyasında gerçek bir klasiktir. Bunları tarçın çubuğu ve toz tarçın ile taze ve kuru elma parçalarından yapabilirsiniz. En iyi ev yapımı meyve çaylarını yapmak için meyve kurutma makinesi kullanışlı olabilir. Ancak, yoksa bu çayı taze elmalardan da yapabilir, hatta çok düşük ateşte fırında kurutabilirsiniz. Mümkünse organik elmaları seçin. Tarçın çubuğu kullanıyorsanız ve sonrası için daha çok çay yapıyorsanız, önce ezin.
Malzemeler:
- Kurutulmuş elma 1 kaşık parça
- ½ kaşık ezilmiş tarçın kabuğu
Afiyet olsun…