DSÖ Skandalı Patlak Verdi: Kurum Çalışanlarının Cinsel İstismarda Bulunduğu Kadınlara Para Ödemişler

Dünya Sağlık Örgütü, bugünlerde kurum tarihinin görüp görebileceği en skandal olaylarla dünyanın gündeminde. Kurumun Kongo’da çalışan personellerinin Kongolu kadınları cinsel istismar etmesi ve olayın ortaya çıkmasıyla kadınlara 250 dolar vermesi …

DSÖ Skandalı Patlak Verdi: Kurum Çalışanlarının Cinsel İstismarda Bulunduğu Kadınlara Para Ödemişler

Dünya Sağlık Örgütü, bugünlerde kurum tarihinin görüp görebileceği en skandal olaylarla dünyanın gündeminde. Kurumun Kongo’da çalışan personellerinin Kongolu kadınları cinsel istismar etmesi ve olayın ortaya çıkmasıyla kadınlara 250 dolar vermesi tepki çekti. Detaylar içerikte!

Kaynak: https://tr.euronews.com/2023/11/14/ds…

Euronews’ün haberine göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugünlerde kurum tarihinin en büyük cinsel istismar skandallarından biriyle gündeme geldi.

DSÖ’nün, Kongo’da görev yapan personelleri tarafından cinsel istismara maruz kalan kadınlara 250’şer dolar verdiği ortaya çıktı. Üstelik bilinen en genç kurban sadece 13 yaşında ve 100’ün üzerinde kurban var.

Kongo’da görev yapan DSÖ görevlileri, ülkeye ölümcül Ebola salgını sırasında gitmişti. Dünya Sağlık Örgütü Cinsel Sömürü ve İstismarın Önlenmesi ve Müdahale Direktörü Dr. Gaya Gamhewage da bu konuyu araştırmak için Kongo’ya gitmişti.

Dr. Gaya Gamhewage, geçtiğimiz mart ayında Kongo’da araştırma yaptığı sırada DSÖ’nün iç yazışma raporlarına şu cümleleri yazmıştı:

‘Tanıştığım istismara uğramış kadınlardan biri şekil bozukluğuna sahip kusurlu bir bebek dünyaya getirdi’

AP’nin ele geçirdiği DSÖ iç yazışmalarına göre bu ödemeler karşılıksız değildi:

İç yazışmalar gösteriyor ki cinsel istismar mağduru kadınlardan bu parayı alabilmeleri için ‘gelir getirici faaliyet’ kapsamında ‘eğitim kurslarını’ tamamlamaları istenmiş.

Cinsel istismar mağduru kadınlar hakkında BM ne yap(m)ıyor?

Ayrıca Birleşmiş Milletler’in (BM) tazminat ödememe politikası yüzünden mağdur kadınlara ödenen para ‘destek paketi’ adı altında ödenmiş. Yapılan incelemelere göre BM’nin istismarların yaşandığından haberdar olduğu biliniyor ve bu yüzden hiçbir şey yapmamakla suçlanıyor. Avrupa Birliği (AB) ise DSÖ’nün cinsel istismar skandalıyla gündeme gelmesi nedeniyle kuruma verdiği mali yardımları kesti.

Cinsel istismara uğrayan Kongolu kadınlar ise adalet arayışında. DSÖ personelleri tarafından istismar edilen kadınlar BM sağlık ajansının vurdumduymazlığını eleştiriyor. Bu röportajlardan birinde adını “Alphonsine” diye belirten 34 yaşındaki kadın şunları söylüyor:

‘2018-2020 yılları arasında salgının merkezi olan Kongo’nun doğusundaki Beni kentinde Ebola müdahale ekibinde enfeksiyon kontrol görevlisi olarak çalışmam karşılığında bir DSÖ yetkilisi onunla seks yapmam için baskı yaptı. Başka kimseye zarar vermemeleri için faillerin hesap vermesini istiyorum’ dedi.

“Hiçbir şey yapamayız”

Dünya Sağlık Örgütü Cinsel Sömürü ve İstismarın Önlenmesi ve Müdahale Direktörü Dr. Gamhewage ise ‘Kongo’da cinsel istismar ve sömürüyü telafi etmek için yapabileceğimiz hiçbir şey yok’ ifadesini kullanıyor.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.