Sinema dünyasının meşhur kült sahnelerinden biridir: Yerdeki ayrıca ayaktaki arasındaki farkı, kaybeden ayrıca kazananın hallerini, zayıf ayrıca güçlünün duruşunu ya da mağlup ayrıca mağrurun sahip olduklarını anlatırken mutlaka bir ele ya da ağza puro tutuşturulur.
Çünkü puro gücü, konforu, zenginliği ayrıca başarıyı simgeler. İnsanlar puro içtikleri için mi kudretlidirler, yoksa kudretli oldukları için mi puro içerler bilinmez. Bana kalırsa, puronun bu işte bir parmağı yoktur. Ama farkında olmadan çok büyük bir “hava sahası” yaratmıştır. Etkisi daha uzun süre geçmeyecek bir hava…
Puronun havası ayrıca sağladığı ayrıcalıklar çoğu vakit dünyadan büyüktür. En pahalı araç sahibi olmaktan, en büyük şöhreti taşımaktan, en iyi malikanelerden oturmaktan, en gösterişli saati koluna takmaktan daha az değildir. O bir simgedir, tek başına sahip olabildiğiniz her şeyi anlatır.
Puro ile özdeşleşen o kadar ünlü var ki listeler almaz. Winston Churchill mi dersiniz, John F. Kennedy mi? Fidel Castro mu istersiniz, Al Capone mu? Che Guevara, Michael Jordan, Arnold Schwarzenegger, Jack Nicholson, Bill Cosby, Francis Ford Coppola, Mark Twain, Sigmund Freud, Orson Welles, Thomas Edison, John Wayne, General Patton, Windsor Duke, Elvis Presley ayrıca Alfred Hitchcock. Ayrıca daha kimler kimler!..
E, madem ki güçlüsün, başarılısın, hakimsin, sahipsin, çok şeysin; o vakit bunun keyfini de sürmek gerekir, öyle değil mi?
Puronun Tarihi Puro hakkında gidilebilen en eski tarihi kayıtlar, Mayalara dayanmaktadır. 1492′de Amerika’yı keşfeden Avrupalılar böylece puroyu da keşfetmiş. Mayaların Ciq-Sigan olarak isimlendirdiği puroya İspanyollar cigarro demişler, eski İngilizcede seegar olarak da kullanılmış. Aradan geçen vakit içinde İngilizce’de cigar olarak oturmuş bu kelime. Dünyada cigar, cigarro, cigare, zigarre isimleriyle anılan bu ürüne biz neden puro demişiz orasını bilmiyorum.
Günümüzde puro tütünleri ağırlıklı olarak Küba, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Nikaragua, Meksika, Honduras gibi Orta ayrıca Güney Amerika ülkelerinde üretilir. Bununla birlikte listeye Kanarya Adaları ayrıca Kamerun’un öne çıktığı birkaç Afrika ülkesi de eklenebilir.
İlle de Havana! Tüm uzmanların ayrıca puroseverlerin ortak görüşü bellidir zaten: “Dünyanın en iyi puro tütünü Küba’da yetiştirilir.” Ancak kullanıcı, damak zevkine bağlı olarak Küba purosu yerine Nikaragua purosunu da tercih edebilir.
Purolar parejo ayrıca figurado adında iki türe ayrılır. Parejo türü purolar boyutları belli sınırlar arasında değişen ayrıca genellikle tek kök tütün bitkisinden hazırlanır.
Figurado ise standart haricinde purolara verilen isimdir. Standart boylara ayrıca şekillere sadık kalmazlar, sürprizlere açık tatları vardır.
Parejo türü purolar, genellikle tek tütün bitkisinden, üç katman halinde sarılır. Volado (filler) adı verilen iç katman puronun yanmasını sağlarken, seco (binder) adlı orta katman koku ayrıca aromasını, ligero (wrapper) adlı dış katman ise sertliğini belirler. Yani sert bir puro istediğinizde ligero oranı yüksek bir puro almış olursunuz. En iyi purolar da elde sarılır ayrıca %70 nem oranı bulunan bir ortamda, ahşap kasalar içinde muhafaza edilir.
Dedim ya, puro başlı başına bir kültürdür. Satın aldığınız puro kadar, onun içilecek mekandan tutun, yanında içilen içkiye, hatta öncesinde yenen yemeğe göre her şey titizlikle seçilmelidir.
Puro Alırken Dikkat Edin! En iyi puro en büyük purodur veya en pahalı purodur diye bir kural kesinlikle yok. Puronun içim mesafesi kısaldıkça sertliği artar. Bu nedenle kısa purolar çoğunlukla uzunlardan daha sert olur. Ligero ne kadar yoğunsa, puro da o kadar sert olacaktır.
Puroyu almadan önce mutlaka koklayın. Çünkü ham tütünden yapılan kalitesiz bir puro, hafif bir amonyak kokusu verecektir kutusuna.
Puronuzu eğer Küba’dan alma şansınız varsa, mutlaka ahşap sandıkla alın. Karton kutu yerine ahşap sandığı tercih edin. Eğer karton kutudan almak zorunda kaldıysanız, puroların jelatinli olmasına dikkat edin.
Tanesi 1150 Dolara Puro Var! Hatta Daha Pahalıları Bile… Puroda üretim, koruma, içeriği ayrıca kalitesiyle normal fiyatlardan bir hayli yüksek fiyatlara kadar farklı pazarlar oluşturuyor. Öyle ki bir tane puroya 1150 doları severek verenler var. Bu puroyu almak yerine yıl sonunda orta ölçekli bir daireniz, bir yazlığınız ayrıca lüks bir otomobiliniz de olabilirdi. Ama mesele keyifse, bir puro yakmakla bunlardan daha az keyif süremezsiniz! Hele işin aksesuarları ayrıca humidorları gibi konuların detayına girersek işin içinden anlat anlat çıkamayız.
Tamamen Bir Keyif İşi Puro, sigara gibi can sıkıntısı, alışkanlık, vakit geçirme amaçlı içilmez. Tamamen bir keyif işi, tutku ayrıca ritüeldir.
Son olarak puro; “ Dostsuz, içkisiz, zamansız ayrıca her yerde ” içilmez.
Web
Instagram