CDN Nedir? Neden Kullanılır?
CDN, Content Delivery Network’un baş harflerinin kullanılmasıyla oluşan Türkçe’de içerik dağıtım ağı olarak bilinen sistemin adıdır. CDN, web sitesine ait olan statik içeriklerin web sitesini ziyaret eden kişiye en yakın sunucudan verilerek, web sitesinin hızlı çalışmasına olanak sağlayan içerik dağıtım sunucularından oluşan ağ sistemidir. Eğer CDN nedir? Neden kullanılır merak ettiyseniz bu yazımızı okuyabilirsiniz.
CDN hizmeti kullanılmaya başlandığı zaman, CDN ağı web sitesindeki statik içerikleri kendi sistemine alır ve kullanıcılara içerikleri kendi sunucularında dağıtır. Böylelikle kullanıcı, kendisine en yakın sunucudan bilgi alacağı için hızlı işlem yapmış olacaktır. Statik içerikler, resim, video, ses dosyaları olduğu için web sayfalarının açılma hızını fazlaca arttırmış olacaktır.
Amazon.com, Alibaba gibi dünyanın her yerinden kullanıcıların giriş yaptığı web siteleri CDN ağını kullanmak zorunda olabiliyor. Bazı CDN hizmeti sağlayıcılar da statik içerikleri optimize ederek kullanıcıya ulaştırarak arttırılan hızın daha da hızlanmasını sağlamaktadırlar.
CDN Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Site hızını arttırır. Site hızı arttığı için arama motorlarında web sitesinin görünür olma durumu artacaktır.
Web sitesinin trafiği ve trafik yükü azalır. Bu sayede hosting giderleri düşer ve sunucular gelen isteklere daha çabuk cevap verebilmektedir.
CDN servisinde DNS’ler bu servis üzerinden alınacağı için, web sitesine karşı oluşabilecek DDOS saldırılarına karşı korumayı CDN servisi yapmak zorundadır. Bu durumda da web sitesinin güvenlik giderleri azalmış olacaktır.
CDN Hizmeti Hangi Tür Web Sitelerinde Kullanılır?
CDN servisi, ulusal ve uluslararası olarak kullanılan web sitelerinde, site trafiği fazla olan sitelerde, blog tarzı web sitelerinde kullanılabilir. Özellikle dünya çapındaki alışveriş sitelerinde CDN servisi kullanılmaktadır. Kısacası e ticaret, reklamcılık, online oyunlar ve eğlence sektöründeki web siteleri CDN hizmetini kullanmak durumundalar.
CDN Servisi Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İlk olarak CDN hizmeti alınırken bütçe hesaplaması yapılmalıdır. CDN servisi bazı web sitelerinde ücretsiz olabiliyorken, fiyatlandırma konusunda değişik kriterler sunulmaktadır. Şu anki ihtiyaçlar ve gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Daha sonra, Push and pull özelliği, menşe koruyucusunun olup olmadığı, günlük kayıt tutma özelliği, önbelleğin kontrolü, DDOS koruması, HTTP/2 desteklemesi, hata tespit ve raporlama sisteminin ve coğrafi filtreleme özelliğinin olup olmadığına dikkat edilmelidir.