Arjantin’de Çılgın Başkan Milei ve ‘Messi’ Ekonomi Bakanı Umut Vermedi: Enflasyon 30 Yılın Zirvesinde!

Uzun yıllardır içinden çıkamadığı kronik ekonomik krizlerle boğuşan Arjantin’de yakın dönemde seçimlerde aşırı sağcı aday Javier Milei ezici üstünlük sağlamıştı. Göreve geldikten sonra ilk sözleri ‘para yok’ olan Milei’nin ilk icraatları da acı …

Arjantin’de Çılgın Başkan Milei ve ‘Messi’ Ekonomi Bakanı Umut Vermedi: Enflasyon 30 Yılın Zirvesinde!

Uzun yıllardır içinden çıkamadığı kronik ekonomik krizlerle boğuşan Arjantin’de yakın dönemde seçimlerde aşırı sağcı aday Javier Milei ezici üstünlük sağlamıştı. Göreve geldikten sonra ilk sözleri ‘para yok’ olan Milei’nin ilk icraatları da acı reçete olurken, Arjantin’in ekonomisinin dümenine ise eski Merkez Bankası Başkanı bir nevi ‘Messi’ olan Caputo geçti. Arjantin’de kasım enflasyonu 30 yılın zirvesine çıkarken, gelecek aylarda durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Arjantin, kronik ekonomik krizden “şok terapisiyle” çıkacak!

Arjantin’in çılgın vaatleriyle seçilen ancak ilk konuşmasında ‘para yok’ sözleriyle hafızalara kazanan lideri Javier Milei önlemlerini açıklamaya başlıyor. 

Merkez Bankası kapatmak, dolara geçmek vaatlerinden geri adım atması beklenmeyen Milei’nin kamu harcamalarında ciddi oranda kesintiler yaparak ‘şok terapisi’ uygulaması beklenirken, . Enflasyonu bu şekilde ortadan kaldıracağını ve ülkenin uzun yıllardır kronik bir şekilde sorunlu olan ekonomisini iyileştireceğini söylemişti.

Geçen ay seçilen Milei, yemin ederek görevine başlarken, Arjantinlileri uyarmıştı.

BloombergHT’nin aktardığına göre, Milei, sorunları çözemedikleri takdirde, enflasyonun yüzde 15.000 gibi seviyelere ulaşabilecek bir enkaz devraldıklarını açıklarken, ‘Hayatlarımızı mahvettiler. Kasada para yok’ demişti. 

Harcama kesintileri dışında bir alternatifleri olmadığını ve fazla zaman kalmadığını açıklayan Milei, ekonominin ilk önce daha kötüye gideceğini de açıklamıştı. 

‘Kasada para yok’ sözleri ve Milei’nin yemin töreninden detaylar burada.

Arjantin’in yeni Ekonomi Bakanı Luis Caputo da “şok terapisi”yle Arjantin Pezosu’nun yüzde 50’den fazla değer kaybedeceğini açıklayarak, enerjide kamu desteklerini keseceklerini ve kamuda ihaleleri iptal edeceklerini söylemişti.

Caputo, uzun süredir kronik krizde olan Arjantin’in son yıllardaki en kötü krizini yaşadıklarını, pesonun değerinin dolar karşısında 800’e ineceğini söylerken, ‘Amaç basitçe felaketten kaçınmak ve ekonomiyi tekrar rayına oturtmaktır’ ifadelerini kullandı. 

Ekonomim’in aktardığına göre, yeni bakan, Arjantin’in son 123 yılın 113’ünde mali açık verdiklerini hatırlatarak, ekonomik sıkıntılarda ana nedenin bu olduğunu belirtti. Sorunu kökten çözmek için göreve geldiklerini, öncelikle mali açık bağımlılığını ortadan kaldırmaları gerektiğini açıkladı.

Ülkede yoksulluk yüzde 40 seviyelerinde olurken, hükümetin dezavantajlı kesimlere yönelik yeni sosyal yardım programları açıklayacağı da belirtildi.

Ülkede yapılan devalüasyonla yaklaşık 365,50 Arjantin Pesosu olan dolar kuru 800 pesonun üzerine çıkarken, Ekonomi Bakanı Caputo, birkaç ay boyunca enflasyon açısından daha kötü olacaklarını söyleyerek bu şekilde devam edilmesi halinde hiperenflasyona gideceklerinden şüphe duyulmamasını söyledi.

Yeni ekonomi bakanı Caputo, “finansın Messi”si olarak görülürken, 2018 yılında Arjantin Merkez Bankası’nın başkanlığından 3 ayda istifa etmişti.

Caputo’nun kişisel sebepler nedeniyle istifasında geçen IMF programına karşın yıllar sonra ekonominin dümenine geçerek yaptığı ilk icraatları IMF de takdir etti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Arjantin’deki ‘şok terapisini’ memnuniyetle karşıladı. Georgieva, bu durumu ‘Arjantin’de istikrarı yeniden tesis etme ve ülkenin ekonomik potansiyelini yeniden inşa etme yolunda önemli bir adım’ olarak değerlendirdi. 

Önlemleri ‘cesur’ bulan Georgieva, ekonominin istikrara kavuşmasına yardımcı olacaklarını da ekledi.

Arjantin’de açıklanan kasım ayı enflasyonu yüzde 160,9 olurken, 30 yılın zirvesine çıktı. Hükümetin açıkladığı devalüasyon sonrasında aralık ve ocak aylarında enflasyonda yükselişin sürmesi de bekleniyor.

www.sozcu.com.tr

Arjantin’de yıllık tüketici enflasyonu yüzde 160,9 olurken, aylık enflasyon yüzde 12,8 olarak açıklandı. 

Ekim ayında enflasyon yüzde 142,7 olurken, ekonomistler kasım ayında enflasyonun yüzde 156,3 olmasını bekliyordu.

Dünyanın en yüksek enflasyonlarının yaşandığı ülkelerde yüzde 283 ile Venezuela birinci sırada gelirken, yüzde 215 ile Lübnan ikinci ve Arjantin de üçüncü sırada geliyor.

Türkiye yüzde 62 oranında enflasyonla listede 6. sırada yer alıyor.

Milei’nin açıkladığı şekilde başlanan “şok”ta devalüasyon nedeniyle aralık ve ocak aylarında enflasyonunun daha da yükselmesi bekleniyor.

C&T Asesores’in hesaplamasına göre, aralık ayında ilk günlerde fiyatlar yaklaşık yüzde 15 artarken, aralıkta aylık enflasyonun yüzde 20’ye ulaşması bekleniyor. ABD’li dev banka JPMorgan da aralık ve ocakta iki aylık enflasyonun yüzde 60’a ulaşmasını bekliyor.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.