Altın Son 1 Ayın Zirvesinde: Uzmanlar Piyasada “Şoklara” Karşı Uyardı

Gazze’de bir hastanenin bombalanması sonrası Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanacağına dair korkuları körüklemesi ve güvenli liman niteliğindeki varlığın tercih edilen bir yatırım olarak kalmasını sağlamasının ardından altın fiyatları bir ayın en …

Altın Son 1 Ayın Zirvesinde: Uzmanlar Piyasada “Şoklara” Karşı Uyardı

Gazze’de bir hastanenin bombalanması sonrası Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanacağına dair korkuları körüklemesi ve güvenli liman niteliğindeki varlığın tercih edilen bir yatırım olarak kalmasını sağlamasının ardından altın fiyatları bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar ve tahvil fiyatlamaları da yakından izleniyor.

Orta Doğu’daki gerilimin tırmanması güvenli liman altına talebi artırdı.

Ons altın 20 Eylül’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Düne göre %1’in üzerinde artışla 1.943 dolardan işlem görüyor.

OANDA Asya Pasifik analisti Kelvin Wong, altının uzun süreli bir çatışma korkusuyla jeopolitik risk primi, yüksek petrol fiyatları nedeniyle stagflasyon risklerinin bir kombinasyonundan yararlandığını söyledi.

IG stratejisti Yeap Jun Rong da ‘Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin ortasında güvenli liman akışları altın fiyatları için baskın katalizör olmaya devam etti. Daha fazla tırmanma riski şimdilik fiyatları destekliyor olabilir, ancak 1.945 dolar seviyesi aşılması gereken önemli bir direnç olabilir’ dedi.

ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirisi bu ayın en yüksek seviyelerinden geriledi.

Orta Doğu’da gerilimin tırmanmasını yatırımcıları güvenli liman olarak ABD dolarına yönlendirmesi ABD Hazine kağıdı getirilerini yükseltti. 

10 yıllık Hazine tahvili getirisi bir baz puanın üzerinde artışla %4,8597’ye kadar yükseldi ve Ekim ayı başında görülen 16 yılın en yüksek seviyelerine yakın işlem gördü. Şu sıralarda ise getiri 0,6 baz puan artışla 4,853 seviyesinde.

Bu arada, 2 yıllık Hazine getirisi Salı günü en son 2006 yılında görülen seviyelere ulaştıktan sonra bir baz puandan fazla düşüşle %5,193’den işlem görüyor.

PGIM, Gazze krizinin kontrolden çıkmasının engellenebileceğini değerlendiriyor.

PGIM Fixed Income’ın baş küresel ekonomisti ve makroekonomik araştırma başkanı Daleep Singh, Gazze krizinin kontrolden çıkmasını engellemek için kolektif tavır olabileceğini söyledi.

PGIM’in varsayımı çatışmanın Gazze ile sınırlı kalacağı yönünde. Bu, ‘yaklaşan askeri operasyonların maksimalist bir yaklaşımdan uzak durduğu, İran’ın çatışmayı genişletmekten alıkonulduğu ve Rusya’nın Ukrayna’da kaldıraç elde etmek için ‘aracı’ rolü üstlendiği’ varsayımına dayanıyor.

PGIM, küresel piyasa etkisinin sınırlı olacağını, geçici bir kaçış yaşanacağını düşünüyor.

Bölgesel savaşın başlaması halinde, petrol fiyatlarında sürekli bir artış ve sabit gelirli getiri eğrilerinde dikleşme yaşanabilir. Her iki durumda da kriz PGIM’in tezinin altını çiziyor.

Singh, ‘Yoğun jeopolitik rekabetin yaşandığı küresel bir zemine geri döndük – şoklar gelmeye devam edecek’ değerlendirmesini de yaptı.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.