Suriyeliler Artık Para Ödeyecek

Suriyeliler artık para ödeyecek haberinin ayrıntılı analizi: süreçler, etkiler ve haklar hakkında net ve kapsamlı bilgi.

Türkiye’de geçici koruma statüsündeki Suriyelilere sunulan sağlık hizmetlerinde önemli bir değişiklik kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Artık daha önce ücretsiz olan pek çok hizmet için katılım payı alınacak ve bu ödemeler 1 Ocak 2026 itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

Suriyeliler Artık Para Ödeyecek

Yapılan yeni düzenleme kapsamında geçici koruma altındaki yabancılardan, genel sağlık sigortalılarında olduğu gibi hasta katılım payı tahsil edilecek. Ödeme, temel ve acil sağlık hizmetleri dahil, geniş bir hizmet yelpazesini kapsayacak şekilde uygulanacak. Öncesinde bu ücret alınmıyor ve hizmetler tamamen ücretsiz sunuluyordu.

Toplanan katılım payları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’na aktarılacak ve sağlık hizmetlerinin finansmanında kullanılacak. Hizmet bedelleri ise Sağlık Bakanlığı tarafından SGK’nın belirlediği tebliğ kapsamındaki ücretler çerçevesinde Bakanlığa ödenecek. Ödeme gücü bulunmayan kişiler için katılım paylarının vakıflar tarafından geri ödenmesi sağlanacak.

Suriyeliler Artık Para Ödeyecek

Yönetmelik, özel sağlık kuruluşlarına başvuru koşullarını da değiştirdi. Önceden tüm geçici korunanlar için acil ve zorunlu haller dışında özel hastanelere doğrudan başvuru yapılamıyordu. Yeni düzenleme ile yalnızca “ödeme gücü bulunmadığı tespit edilenler” için özel sağlık kuruluşlarına doğrudan başvuru yasağı getirildi. Bazı hizmetler yalnızca belirli koşullarda sağlanacak ve kapsam dışı hizmetlerde finansman uygulanmayacak.

Suriyeliler Artık Para Ödeyecek

Geçici korunanlara sunulan sağlık hizmetlerinde, SGK’nın belirlediği birim fiyatların üzerinde veya iskontolu bedeller tanımlanamayacak ve hizmet karşılığında ödenecek tutar tamamen SGK’nın belirlediği sınırlar içinde kalacak. Bu ödemeler daha önce AFAD tarafından karşılanıyordu; artık SYDTF devreye girecek şekilde finansman sağlayacak.

Aşılar hariç, SGK tarafından karşılanmayan hizmetler ödeme gücü bulunmayan geçici korunanlara sunulamayacak. Böylece sağlık hizmetlerine erişim, SGK standartlarıyla sınırlı olacak. Türkiye’de geçici koruma statüsü altında bulunan yaklaşık 2 milyon 375 bin 909 Suriyeli bu düzenlemeden doğrudan etkilenmiş olacak.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu: marketing on etsy - akıllı saatler - dedicated server - yerden ısıtma - ezan vakitleri - lol script - full hd film izle - full hd film izle - film izle - flash usdt - masal oku cam match - boşanma davası - kitap önerileri - uyap server - takipçi satın al- ambalaj tasarımı