Sponsorlu

 


Teknoloji Haberleri 

Suriyeli Vatandaşın ”Mehir” Talebi Sonrası Bilirkişi Tazminat İstedi! Karar Mahkemede…

Yabancı uyruku vatandaşların nüfusunun ülkemizde artmasıyla birlikte artış gösteren bir diğer şey ise boşanma davalarındaki ‘Mehir’ tartışmaları.  Kaynak: Patronlar Dünyası Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar da Türk mahkemelerinde …

Suriyeli Vatandaşın ”Mehir” Talebi Sonrası Bilirkişi Tazminat İstedi! Karar Mahkemede…

Yabancı uyruku vatandaşların nüfusunun ülkemizde artmasıyla birlikte artış gösteren bir diğer şey ise boşanma davalarındaki ‘Mehir’ tartışmaları. 

Kaynak: Patronlar Dünyası

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar da Türk mahkemelerinde boşanabiliyor. Boşanma sırasında Türk kamu düzenine aykırı olmadığı sürece mahkemede Türk hukukunu uygulanır.

Yabancı uyruklu nüfusun artmasıyla birlikte İslam hukukunda bulunan “mehir” denilen hediyelerle ilgili anlaşılmazlıklar yaşanmaya başladı.

Mehir yada mehr, İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para mal veya menfaat hediyesi olarak geçiyor. İslam hukukunda bulunan mehir, nişanda verilen hediyeler, başlık parası ve düğünde takılan takılar mehir kapmasında değerlendirilmez.

Nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu birçok ülkede mehir yasalarda güvence altına alınırken bu güvence Türk Medeni Hukuku’nda bulunmuyor.

Türkiye’de yakın zamanda Suriyeli bir kadın vatandaş, Suriyeli eşinden boşanmak için mahkemeye başvurdu. Suriyeli kadın kendisi ve çocukları için nafaka talep ederken eşinin evlendiği zaman taahhüt ettiği ve ülkesindeki mahkeme tarafından da tescil edilmiş olan mehiri de ödemesini istedi.

Boşanma davası ile ilgilenen Avukat Merve Gürcan, Suriyeli kadından aldığı Suriye’deki Asliye Mahkemesi’nin onayladığı mehir belgesini Türkiye’de süren davaya sundu.

Sunulan mehir belgesinde 250 bin Suriye lirası evlenme halinde hemen ödeneceği ve 250 bin Suriye lirası da boşanma halinde ödeneceği yazıyor. Suriye mahkemesice düzenlenen mehir belgesi tercümesi ile birlikte aile mahkemesine sunuldu.

Mahkemenin talebi üzerine bilirkişi, boşanma halinde ödenmesi gereken 250 bin Suriye lirasının karşılığı 2592 Türk kirası olarak tespit etti.

Küçükçekmece 2. Aile Mahkemesinde süren davanın bilirkişi raporu ardından mahkemenin son kararı vermesi bekleniyor.

Yabancı uyruklu vatandaşların boşanırken mahkemeye kendi ülkelerinde yetkili makamlarca yazılmış olan mehir belgelerini yeminli tercümeleri ile mehir bedelinin TL karşılığında tespit edilerek mahkemeye sunması gerekiyor.

Türkiye’de yaşanan boşanmalarda ise mehir talep etmek için öncesinde imzalı ve yazılı belge gerekiyor. Mehir talebi için tanık yeterli değil.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.