Su Orucu Nasıl Uygulanır? Su Orucu İle 7 Kilo Verme!
‘Su orucu nedir? Faydaları ve zararları nelerdir? Kilo vermeye yarar mı?’ Günümüzde su orucu denince akla ilk gelen sorular genelde bunlardır. Kilo vermeye karar verenlerin aradığı hatta hatırı sayılır bir kısmın uyguladığı güncel bir metottur. Vücudun temizlenmesini, cildin arınmasına, iç organların kendine tabiri caizse çeki düzen vermesi gibi pek çok faydası vardır. Bunun yanı sıra hala sağlık için tam anlamıyla yararlı olup olmadığına dair de soru işaretleri içermektedir.
Başlarda amacı vücudun arınmasını ve temizlenmesini sağlamak için uygulanan bir detoks olan su orucu günümüzde yaygın olarak kilo verme amaçlı uygulanmaktadır. Eğer kilo verme gibi bir niyetiniz varsa su orucundan önce diğer diyet planlarına göz atmanızı öneririm. Her ne kadar su orucu vücudun yararına da olsa kişinin iradesine göre sonrasında verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasına da sebep olabilir.
Su Orucu Nasıl Uygulanır?
Su orucu esasında 7 günlük bir süreci kapsar. Bu da 7 gün boyunca sadece su içmeniz gerektiği anlamına gelmektedir. İnsan vücudu kadınlarda 2, erkeklerde 3 gün süren açlığın ardından biriken yağdan kullanarak enerji sağlamaya bir nevi yağ yakmaya başlar. Aynı şekilde ilk 2 veya 3 günün ardından duyulan açlık hissi, mide bulantıları ve halsizlik azalır.
Su Orucu Faydaları Nelerdir?
Su orucunun yaşlanmayı geciktirdiği bir gerçek. Ama sanmayalım ki ölümsüzlüğe kavuşuyoruz, bu düşünceyi aklınızdan silebilirsiniz. Kısa süreli açlıklar sayesinde vücudunuz daha dinç kalacağı için biyolojik olarak da genç kaldığınız varsayılır.
- Kalp hastalıkları riski azalır.
- İshal, gaz, gastrit, iştah kaybı gibi sindirimsel rahatsızlıkların önüne geçer.
- Bağışıklığınızı güçlendirir.
- Kan şekerinizdeki dengeyi sağlar.
- Kalori açığı yakalamanızı sağlar. (3 günün ardından günde ortalama 400 gram yağ yakarak)
Genel olarak bu maddelerin her biri birbiri ile doğru orantılı ilerler. Su orucunun bazı kronik rahatsızlıklara iyi geldiğini (azalttığı) de söyleyebiliriz.
Su Orucunun Olası Sağlık Sorunları Nelerdir?
*Diyabet: Tip 1 ve tip 2 diyabet rahatsızlığına sahip bireylerde uzun süreli açlığın çok da sağlıklı sonuçlar doğuracağını söyleyemeyiz.
*Mide asitlenmesi: Uzun süre mideye gıda gitmeyeceği için ortamdaki asidi dengeleyecek bir kaynak da olmayacaktır. Bu dertten muzdarip seniz, bir adım geride durmak daha sağlıklıbir tercih olacaktır.
*Sağlıksız kilo verme: Obezlik sınırına ulaşmış bireyler için ideal bir yöntem olsa da ortalamaya sahip bir bireyin sağlıklı beslenme ile kilo vermesi önerilir.
*Böbrek rahatsızlığı: Uzak durun! Kronik böbrek rahatsızlıklarınız varsa durum sizin için içinden çıkılmaz bir hal alabilir.
Açlıktan öleceğim galiba dediğiniz bir noktaya gelirseniz karpuz, elma, salatalık gibi besinlerden tüketeceğiniz ufak kaçamaklar yapabilirsiniz ama abartmamaya özen gösterin.
Son olarak su orucunun ardından açlık hissinin baskın gelmesine izin vermeyin. Öğünlerinizi ara vere vere tüketin ve kontrol altında tuttuğunuzdan emin olun.
Çok sevgilerle <3