Yeni Başlayanlar İçin Bilinmesi Gereken 10 Satranç Taktiği
Satranç oynamanın hem zihne hemde parmaklara ciddi anlamda faydası bulunaktadır. Beyin jimnastiği olarak olarak bilinen satranç oynamanın daha sayamadığım bir çok faydası bulunmaktadır. Ancak satranç özünde bir strateji oyunudur ve sayısız satranç taktikleri vardır. Bu içeriğimizde sizlere satranç nedir? ve satranç taktikleri nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.
Satranç Nedir?
Dünya çapında turnuvaları düzenlenen ve bir spor olarak kabul edilen satranç, iki kişilik bir oyundur. 64 kareden oluşan bir alanda toplam 32 adet taşla oynanır. Her taşın hareket kabiliyeti farklıdır. Queens Gambit dizisi ile daha fazla insanın dikkatini çekmiş olan oyuna yeni başlayanlar için satranç oyun hamlelerini gelin birlikte inceleyelim.
1. İlk Hamle Taşları İçeri Almak
Satrançta ilk hamle çok önemlidir. İlk hamleniz iyiyse oyun boyunca rahat edersiniz. Yeni başlayanlar için ilk hamlede filler ve atlara yol açmak için önlerindeki piyonları oynayıp, atları filleri çıkarmalısınız. Atlar 4 kare L şeklinde, filler istediği kadar çapraz hareket edebilmektedir. Atlar ve filleri geride kalan askerler gibi düşünebilirsiniz. Askerleri sahaya çıkarmalısınız.
2. Tahtanın Ortasından Oynayın
Tahtanın ortasında ne kadar çok taşınız olursa o kadar üstünlük elde edersiniz. Kısacası satranç tahtasının kenarlarından değil ortalarından oynayın, ortalarına asker çıkarın. Orta sahada ne kadar çok taşınız varsa o kadar kazanmaya yakınsınız demektir.
3. Şahı Güvenliğe Alın
Satrançta temel mantık rakibinden önce rakibinin şahını ele geçirmektir. Rakibin Şahını ele geçirirseniz oyun biter. Bu nedenle Şahın güvende olması gelecek saldırılara karşın önemlidir. Savaş tahtanın ortasında olduğundan dolayı Şahı ortada bırakmak tehlikelidir bu nedenle kenara alıp önüne piyonlar koymak başlangıç için iyi bir hamledir.
4. Açılış Hamlesi
Yeni başlayanlar için oyun alanını kontrol edebilmeyi öğrenmek adına Şahın önünde bulunan piyonu iki kare öne sürerek başlamak iyi olacaktır. Piyon ilk açılışa özel iki kare ileri gidebilmektedir onun haricinde hep bir kare öne gider ve çapraz rakibin taşını yer. İlk açılışta Piyonu iki kare ileri sürmek Fil ve Veziri hareket ettirebilmek alanı gözlemleyebilme imkanı sunar.
5. Veziri Hemen Oyuna Sokmayın
Vezir en fazla hareket kabiliyeti olan taştır bu nedenle çok değerlidir. İyi bir neden olmadıkça (örneğin Şahınız köşeye sıkışmıştır.) Veziri yerinden oynatmayın.
6. Kaleleri İkinci Hamleden Çıkarmayın
Vezirden sonraki en değerli taş Kale’dir. Kaleler istediği kadar düz ve sağa sola gidebilmektedir. Bu nedenle Vezirden sonraki hareket kabiliyeti en fazla olan ve en değerli taştır. Kale oyuna Filler ve Atlardan sonra giren taştır.
7. Kenardaki Piyonlara Dikkat!
Kalenin önünde bulunan kenardaki piyonlar iyi bir sebep yoksa öne sürülmemelidir. Kenardaki Piyonlar öne sürülürse ve aynı zamanda Filin önündeki Piyonda öne sürülmüşse, rakip vezirini oynayarak çaprazlamasına Şah Mat edebilir. Bu duruma “Aptal Matı” denmektedir.
8. Sürekli Aynı Taşla Oynamayın
Aynı taşla birden fazla oynandığında diğer taşları sahaya çıkarma şansı azalmaktadır. Ne kadar fazla taşı orta alana çıkartılırsa o kadar fazla avantaj elde edilir. Bu nedenle ilk elde bir taşla birden fazla hamle yapmayın. Bütün taşlarınızı bir kez kullandıktan sonra aynı taşla hamle yapabilirsiniz.
9. Taşların Önünü Kesmeyin
Örneğin Piyonunuzu, Piyonunuzdan sonra çıkartmak istediğiniz Fili engelleyecek şekilde sürmeyiniz. Taşların bu şekilde önünü kesmek rakibe karşı yapacağınız atak hamlelerini düşürür.
10. Acele Etmeyin
Rakibi Mat etmek için acele etmeyin. Aceleyle verilmiş kararlar hata doğurur, rakip oyuncu Mat olmaya müsait gibi görünüp taşlarla tuzak kurmuş olabilir. Rakibinizin hamlelerini de takip etmelisiniz.