Sağlıklı Romantik İlişki İçin Dikkat Edilmesi Gereken 11 Özellik
Günümüzde birçok insan birlikte olduğu kişiyi tam olarak tanıyamaz. İsteklerini, arzularını anlayamaz. Bunun nedenlerinden biri ilişkiye başlarken dikkat etmediği bazı özelliklerdir. Sağlıklı ilişki için bu özellikleri öncelemek gerekir. Bu yazıda bahsedilen özelliklere dikkat ederek ilişkinizi daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.
1. Cinsel Çekim
Cinsel çekim özellikle partnerle ilk tanışıldığı zaman olması gereken bir şeydir. Birine karşı cinsel istek duymak, onun fiziksel özelliklerinden hoşlanmak ilişkinin başlangıcında ve sonrasında devam eder. İlişkiyi canlı tutacak olan da budur.
2. Duygular
Duyguların ifade edilmesi çok önemlidir. İlişki içerisinde duygularını ifade eden partnerler daha az tartışacak ve daha sağlıklı bir ilişki sürdüreceklerdir.
3. Siyasi Bakış Açısı
Ortak düşüncelere sahip olan, siyasi açıdan zıt düşmemek ilişki için önemlidir. İlişki başında partnerlerin dikkat etmediği bu özellik, sonrasında birçok noktada kaos yaratabilir.
4. Hayaller
Ortak hayallere sahip olmak partnerinizle paylaşacağınız bir hayatın da habercisidir. Sağlıklı olan tek başına hem de partnerle yapacaklarınızı düşünmenizdir. Bunun yanı sıra sadece partnerle olmak ve onunla hayal kurmak benliğinizden sizi uzaklaştırabilir. Olabildiğince kendinize de hayaller yaratın.
5. Maddi Durum
Maddiyat ilişkide özellikle evlilik aşamasında oldukça ön plana çıkar. Günümüzde birçok insan evlilik için uçuk fiyatlar harcamaktadır. 1 – 2 gecelik eğlence bütün hayatlarını borç içinde geçirmelerine neden olur. Maddi durumu iyi değerlendirmek ve buna göre evlilik düşüncesine sahip olmak çok önemlidir. Sağlıklı bir ilişki doğru zamanda evlilikle devam edebilir.
6. Gelecek Planları
Gelecek planları arasında yatırımlar, çocuk yapmak gibi şeyler yer alabilir. Gelecek planları yaparken mutlaka partnerler arasında fikir birliği olmalıdır. Sağlıklı olan, baskı yapmadan ortak kararlar alabilmektir.
7. Aile ve Akrabalar
Aile ve akraba ilişkileri özellikle evlilik sonrası insanları oldukça yorar. Sürekli bir tarafın ailesini tatmin etmekle uğraşan çiftler bir süre sonra tartışma konularını bunun üzerinden yürütürler. Sağlıklı olan akraba evinde evlilik sürdürmemek, mesafeyi korumak ve birbirlerini anlamak olacaktır.
8. Güven
Güven zamanla oluşan bir duygudur. Çiftler ancak birbirlerini farklı ortamlarda tanıyarak güven ilişkisini geliştirebilirler. İlişkinin ilk ayında “Sana çok güveniyorum” demek sağlıklı olmayacaktır. Bu duygunun oturması zaman alır.
9. Yol Arkadaşlığı
İlişkide olmak birbiriyle konuşmak yerine arkasından konuşmak şeklinde yanlış biçimlere girebilir. Sağlıksız olan bu tutum aynı zaman partnere karşı yapılan kötü bir davranıştır. Sadece cinsel ve romantik anlamda değil aynı zamanda arkadaşlık – dostluk anlamında da bir bağ olmalıdır. Partnerler birbirlerine açık olmalıdır. Yol arkadaşlığı bir çiftin öncelemesi gereken bir kavramdır.
10. Saygı
Birbirlerinin fikirlerine ve kararlarına saygı duyan çiftler ilişkiyi daha sağlıklı kılacaklardır. Maddi manevi her konuda saygı önemlidir. Birbirlerinin sınırlarını bilen ve buna saygı duyan çiftler uzun ömürlü bir ilişki yürütürler.
11. Kısıtlamamak
“Nereye gideceksin?”, “Oraya gidemezsin!” ya da “O kişilerle buluşamazsın!” gibi söylemlerle günümüzde çiftler birbirini kısıtlamaktadır. Sevgili ya da evli olmak birey olmanın dışında bir ilişki biçimidir. Bu yüzden birey olan kişi istediği gibi davranabilir. Güven ilişkisi oturduktan sonra çiftler birbirlerini kısıtlamayacaktır. Sağlıksız ilişkide olan bu kısıtlama kötü bir biçimde ilişkiyi sonlandırmaya ve her iki tarafın üzülmesine neden olur.
Tüm bu özellikleri önceleyerek ilişkiye başlayabilir ya da var olan ilişkinizi daha iyi sürdürebilirsiniz.