Refik Anadol Kimdir? Düşünen Fırça ve Büyük Veri Nedir?

Refik Anadol Kimdir? Düşünen Fırça ve Büyük Veri Nedir?

Platon’un mağara alegorisini hatırlayın. Mağarada belli bir noktaya zincirlenerek sabitlenmiş insanlar, kendi görüş noktalarında olmayan mağaranın ağzından gelen ışık sayesinde duvarda titreşen kendi gölgeleri dışında başka bir şey görmezler, tüm dünyaları bundan ibarettir.

Refik Anadol’un ‘Makine Hatıraları: Uzay’ isimli sergisine girdiğinizde de, Pilevneli Galeri’nin düşünen fırça ile boyanmış duvarları içinde de sanki bir mağaradasınız. Ancak bu mağara yerçekimsiz bir mağara ve dünyanız kocaman bir ışık ve gölge oyunundan ibaret. Artık bilinen bir yerin veya tanıdık bir ufkun içinde değil, bir bilgisayar oyunundasınız.

Düşünen Fırça Nedir?

Bu düşünen fırça, aslında bir takım algoritmalardan oluşuyor. Refik Anadol, NASA’dan aldığı (büyük) verileri algoritmalar yoluyla etkinleştirerek yeni bir deneyimi ortaya çıkarıyor. Bu algoritmik mimari deneyimleyicisini bir rüyanın içine sokuyor.

Büyük veri (big data), yüksek miktarlardaki dataları tanımlar. Elbette sadece sanat dünyasında değil, ekonomi ve siyaset dünyasını şekillendiren teknolojik araçların üretiminin temel şartı haline geldi. Bu önemin baskınlaşmasıyla dünyadaki tüm büyük verilerin yüzde doksanı son beş yılda çıkarıldı.

2020 yılında insanlar, her saniyede kişi başı 1,7 MB veri üretti. İnsanların büyük bir kısmı, hayatlarını artık dijital teknolojilere (5G) eklemlenmiş vaziyette sürdürebiliyor. Onların artık bilişsel protezlerimiz olduğunu söyleyen Marshall McLuhan, bu durumun tutum ve kavrayışlarımızı da derinden etkilediğini şu cümlesiyle belirtmiştir: Medium is the message, yani anlam mekandır (Anadol’un sergi alanında tüm anlamın mekanın nasıl göründüğünden ibaret olması gibi) veya mesaj medyadır.

İnsan yığınlarının her hareket, jest ve kararı değerli; çeşitli cihazlarla ve biyometrik yöntemlerle kaydediliyor. Bu kayıtların yapay zeka teknolojisiyle daha akıllı bir şekilde analiz edilebilmesinin büyük pazarda inanılmaz bir potansiyel yarattığı ortada. Üstelik Forbes, 2023 yılına kadar bu pazarın 103 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını öngörüyor. Pandemi ile birlikte bir özgürlük rüyasından çıkıp, halen biyo-iktidar tarafından koşullandırılan bir mağaranın içinde yaşadığımızı hatırladık. Ancak bu kez zincirlerimizin daha gevşek göründüğü kesin.

Refik Anadol Kimdir?

Refik Anadol, 1985, İstanbul doğumlu bir medya sanatçısı, yönetmen ve tasarımcıdır. Los Angeles’ta yaşıyor. Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Fotoğraf ve Video Programı’nda tamamlayan Anadol, burada ilk yüksek lisansını Görsel İletişim Tasarımı Programı ile yaptı. Ardından University of California (UCLA)’da Design Media Arts programında ikinci yüksek lisans eğitimini tamamladı. Tüm duyulara yönelik canlı performanslar, mekanlara özel enstalasyonlar ve parametrik heykeller meydana getiren Anadol’un projeleri, dijital ve fizyolojik nesneler içinde uzam, mimarlık ve medya sanatları içinde karma bir ilişki kuruyor.

YAZAR BİLGİSİ
Yağmur Güvenç
Dünyada gördüklerimi dünyaya iletiyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.