Psikolojik Sağlığı Tüketen ‘Hayır’
Bazen gerçekten anlaşılmadığımızı düşünüyoruz. Koca dünyada tek başına ve yalnızız. Böyle durumlarda sebep ararız. Neden yalnızız ?
Bu yaşıma kadar ailemden öğrendiğim en önemli şey insanları kırmamak oldu. Sana taş atana sen gül at denildi. Acaba ailem haklı mıydı.. Şuan düşünüyorum ben çok fazla kendimden ödün vermişim. Kimseye hayır diyememek, aman o kırılmasın üzülmesin diye kendimi yıpratmak…Bunun neresi güzel yada bana faydası var ?
Artık kafa olarak değişmeye ve kendime iyi gelmeye çalışacağıma karar verdim. Belki de geç kalınmış bir karar oldu. Ama zararın neresinden dönersek kar.. Hep düşünüyorum insanlara bu kadar değer vermek bana ne kattı. HİÇ BİRŞEY. Neden biliyor musunuz.
Ben aman beni iyi düşünsün, kırmayım, üzmeyim dedikçe onlar beni üzdü, kırdı, yıprattı. Neden sürekli el üstünde tutuyorum herkesi. Ben böyle yaptıkça insanlar daha fazlasını istiyor. Silkelenip kendimize gelme vakti.. İnsanlara HAYIR demeyi öğrenme vakti…
Hayır Diyebilmek İçin Neler Yapmalıyız?
Kurallarınızı kendiniz belirleyin. Nasıl mı ? İnsanlar sizinle konuşurken belirli bir sınırları olmalı. Bir kelimeyi söylerken bunu karşımdaki insana söylersem sonuçları ne olur diye düşünmeli. Paldır küldür söylenen hiç bir kelime size sarf edilmemeli. Hayır demek dünyanın sonu değildir. Siz hayır dediğinizde kötü biri olmayacaksınız.
Karşınızdaki insan bunu kabul edecektir. Bunun için cesaretli olmalıyız. Tabi ki üslubumuzda çok önemli. Bazen haklı olduğumuz konuda bile yanlış bir üslupla konuştuğumuzda haksız gibi görünürüz. Hayır derken de üslubumuza ve seçtiğimiz kelimelere dikkat etmeliyiz. En önemlisi de hayır demeyi çocuklarımıza öğretmeliyiz. Kendi kurallarını belirleyebilen çocuklar ilerde toplumda sözü dinlenen ve kendine güvenen bireyler olur.