Ne İşime Yarayacak Diyenlere Kitap Okumanın 11 Faydası

Ne İşime Yarayacak Diyenlere Kitap Okumanın 11 Faydası

2020 raporuna göre, Türkiye’de okumayanların oranı 2019’da %50,9 iken, 2020’de %59,1’e yükselmiştir. Bu da demektir ki 2021’de daha da beter bir halde bir kitap okumama durumu ile karşı karşıyayızdır. Sadece kitap değil aynı şekilde gazete, dergi, makale, deneme gibi yazıları da okuma oranı gün ve gün düşmektedir. Kitap okumanın faydaları konusunda genelde bir çok insan bilgi sahibi değil.

Bu düşüş maalesef ki gerilememize neden olurken insanların bilmediği ve aslında sanki büyük bir kötülükmüş gibi gördükleri okuma eyleminin birbirinden iyi olan özelliklerini bugün sizin için derledim. İnsanlara kitap okumayı aşılayın ki geleceğimizde büyük bir ışık da bizimle beraber olsun. İyi okumalar dilerim.

Kitap Okumanın Faydaları

Kitap Okumanın Faydaları

Kitap okumanın faydaları konusunda daha önce de bahsettiğim gibi insanların bir çoğu fikir sahibi değil. Bir işlerine yaramayacaklarını düşünüyor olabilirler, ancak kitap okumak kelime haznenizi geliştirir, hayatınıza yeni bilgilerin girmesini sağlar ve daha bir çok faydası var. Bu içeriğimde sizlere kitap okumanın faydalarından bahsedeceğim, isterseniz bu sıkıcı postu yukarıya kaydırarak asıl içeriğime göz atabilirsiniz.

1. Kelime Dağarcığınız Gelişir.

Size küçük bir soru, çok okuyan mı daha çok şey bilir yoksa çok izleyen mi? Benim görüşüm doğrultusunda okuyan her zaman izleyenden bir adım daha öncelikli olarak hareket eder. Kitap okumak, gazete, dergi okumak kelimelerle olan ilişkinizi sağlamlaştırır. Yeni bir dil öğrenmenizden tutun, ana dilinizde kullanılmayan kelimeleri de hayata geçirmenizde büyük bir fayda sağlar.
Sürekli olarak yeni kelimeler öğrenirsiniz, yeni ve vurgulu cümleler yapmayı keşfedersiniz ve bu sayede birçok insandan bile iyi bir konuma gelmiş olursunuz. Yeni bir dil öğrenirken o dile ait eserler okuduğunuzda kelime bilginiz ne kadar hızlı gelişiyorsa aynı şekilde kendi ana dilinizde de farklı anlamlara gelen ama yazılışları aynı olan eski ana dilinizden yenisine kadar birçok kelime yerleşir siz fark etmeden hafızanıza.

2. Yaratıcılık ve Hayal Gücü Katar.

Maalesef ki gün ve gün insanların hayal güçleri de yaratıcılıkları da ateşini kaybeden bir mum gibi sönmeye başladı. Bunun asli sebebi ne gariptir ki okumaktan geçer. Kitap, dergi, gazete okumak sizin hayal gücünüzü doruklarınıza ulaştırır ve bununla da birlikte gelişmeye başlayan hayal gücü size yaratıcılık katar. Özellikle de fantastik, bilimkurgu ve korku dallarına ait romanlarda her zaman daha fazla yaratıcılık ve hayal dünyası bulunur. Bu dallardan kitap okuyan insanlara dikkatlice bakarsanız mükemmel bir hayal evrenine sahiptirler.

3. Hafızayı Güçlendirir.

Kitap okumayan insanın beyni tembelleşir. Ne kadar çok televizyon ya da bilgisayar karşısında bir şeyler izleseniz de beyniniz bir okumada elde ettiği güçlenmeyi elde edemeyip tembelleşir. Bu durumdan kurtulmanın en kolay yolu kitap okumaktan geçer. Beynimiz ne kadar çok çalışırsa o kadar çok gelişir ve yaşlılar hariç diğer yaş gruplarının ayda 4 – 10 arası kitap bitirmesi gerekmektedir. Daha genç liseli arkadaşlarımın için ise bu durum 4 – 15 ‘e de yükselebilir. Yaşlıların ise her gün 20 – 30 sayfa arasında kitap okuması gerekmektedir. Kitap okudukça unutkanlıklarınızda bir azalma göreceksiniz.

4. Genel Kültürünüz Artar.

Hangi türden kitap okursanız okuyun o kitap size daimi olarak bir şey katar. Genel kültürünüz için genel olarak tarih, biyografi, felsefi veya kişisel gelişim kitapları okuyabileceğiniz gibi bazı fantastik romanlarda tarihsel süreçlerin farklı boyutlarda yansımasına da şahitlik edebilirsiniz. Bu yüzden genel kültürün diğer insanlara göre daha parlak ve yüksek olur.

5. Konuşmanızı Düzeltir.

Düzenli bir okuma alışkanlığı kendisine elde etmiş olan insanları incelediğiniz zaman kelimelerin yazılışından okunuşuna kadar bit hatasızlık boyutunda güzelce konuştuğunu fark edersiniz. Kitap okudukça diksiyonunuz düzelmeye başlar, kelimelerin okunuşundaki hatalarınızı düzeltmeye başlarsınız, kelimeleri seçerek ve kusursuzluğa yakın bir üslup ile konuşmaya başlarsınız.

6. Konsantrasyon Gücünü Arttırır.

Kitap okurken sessizliğe ve sakinliğe önem vermeniz çok normaldir ama her zaman düzgün bir sessiz ortam bulmanız mümkün değildir. Bazen gürültülü bir sınıfta bazen ise çığlık çığlığa ağlayan bir bebeğin bulunduğu otobüste okumak zorunda kalırsınız.

Sürekli kitap okuyan insanlar için buldukları okuma ortamındaki gürültü hiçbir öneme sahip değildir. Öyle bir kendilerine ait odaklanma ve konsantre ortamı yaratırlar ki çevredeki seslerden kendilerini arındırmış bir şekilde kitaplarının içerisinde gezinmeye başlarlar. Düzenli bir şekilde okuma alışkanlığı elde ettiğiniz anda okumak dışındaki diğer işlerinizde de ortamda bulunan küçük sesin bile sizin dikkatinizi dağıtamayacağı bir konsantre mekanizması elde etmiş olacaksınız.

7. Uyku Kalitenizi Arttırır.

Yatmadan önce kitap okumak hem göreceğiniz rüyaları hem de uykunuzu aşırı düzeyde etkilemektedir. Yatmadan önce okuduğunuz kitap bedeninizi gün boyu yiyip bitiren stresi yok eder ve huzurlu bir şekilde uyumanızı sağlar.

8. Yalnızlık Hissinizi Yok Eder.

Son zamanlarda ülkemizde de başka ülkelerde yalnızlık bulaşıcı bir hastalık haline gelmiş durumda. Çevresinde birçok insan bulunuyor olsa da insanlar kendilerini yapayalnız ve bir işe yaramazmış gibi hissetmektedir. Kitap okumak bu hissinizi en az indirerek sizin için ömrünüzün son anına kadar yapayalnızlık hissini yaşamamanızı sağlayacaktır. Sizin için bir insandan bile daha iyi dost olup, daha iyi dertlerinize deva yaralarınıza merhem olacaktır.

9. Yazma Becerisi Kazandırır.

En iyi yazarların eserlerine dönüp bakarsanız dilindeki kusursuzluk sizi büyüler. Bu kusursuzluğu yaza yaza değil, hem okuyup hem de yazarak elde eder yazarlar. Kitap okumak yazma becerinize her zaman bir artı puan kazandırır ve diğer insanlardan sizi daha iyi bir duruma getirir. Okuyarak elde ettiğiniz; anlatım bütünlüğü, dil bilgisi kuralları ve noktalama işaretlerinin kuralları sürekli okuduğunuzdan kaynaklı olarak zihninizden asla çıkmaz.

10. Empati Yeteneğinizi Geliştirir.

Kitabın içerisinde bulunan hayali karakterlerin ne yapacağı, nasıl davranacağı ya da size göre nasıl davranırsa kurgu nasıl şekil alırdı gibi olayları okurken çok yaşarsınız. Okudukça karakterin neden sizin düşündüğünüz gibi değil de farklı bir şekilde yaptığını anlarsınız ve bu durum gerçek yaşantınıza da yansır.
Çevrenizdeki insanların neden sizin düşündüğünüz gibi davranmadıklarını anlamakta, bir olay sırasında yapacağınız gözlemden dolayı kimsenin fark edemeyeceği detayları fark edebileceğiniz bir empati yeteneği elde etmiş olacaksınız.

11. Mükemmel Bir İlaçtır.

Her nasıl bir psikolojik hastalığa sahip olursanız olun size daimi olarak moral verebilecek, mutlu edebilecek, kaygılarınızı ve streslerinizi alıp yanınızdan sizi başka diyarlara götürebilecek olan şey kitaplardır. Okudukça depresyondan, stresten, sinirden ve kaygıdan uzaklaştığınızı fark edeceksiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Cansu Sağlam
12 yıldır yazarlık mesleğinde mükemmelliği arayan, sıradan görünen bir üniversite öğrencisiyim.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.