Merkezi Beklerken: Dolar Tetikte Diyen Ekonomistler Türkiye’yi Bekleyen Tehlike İçin Uyardı

Merkez Bankası’nın rezervleri tartışaladursun bugün faiz kararı öne çıkarken, kritik karar beklentisi piyasalarda gerilimi artırıyor. Çünkü …

Merkezi Beklerken: Dolar Tetikte Diyen Ekonomistler Türkiye’yi Bekleyen Tehlike İçin Uyardı

Merkez Bankası’nın rezervleri tartışaladursun bugün faiz kararı öne çıkarken, kritik karar beklentisi piyasalarda gerilimi artırıyor. Çünkü dünyada gerilim artıyor. Enflasyonist küresel ekonomide resesyon tartışılırken Türkiye’nin kendine özel hali daha da dikkat çekiyor. Dikkat çekmenin yanısıra ekonomistler uyarılarını sürdürüyor.

Deneyimli iktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, özellikle gelişen ekonomilerdeki faiz artırımlarının uluslararası bankalarda kredi süreçlerini etkilemesi halinde rezervleri negatif olan Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı sorunu Sri Lanka üzerinden örnek veriyor.

Boratav, Para Analiz’in aktardığına göre, dolardaki küresel değer artışının faizlerdeki yükselişle yüksek dış borç-kronik cari açık döngüsü içinde olan ekonomileri daha da kırılganlaştırdığını açıklarken, kriz olasılığına dikkat çekiyor. Yakın zamanda iflas ilan eden Sri Lanka ile Türkiye’yi de karşılaştırıyor ayrıca şunları söylüyor:

Arjantin, Sri Lanka, Pakistan’da yaşanmakta olan dış borç krizlerini izleyebilecek adaylar arasında Türkiye de yer almaktadır. Finans kapital Türkiye’yi daha ılımlı, Sri Lanka’yı daha sert boyutlarda cezalandırdı.

“Piyasalarda kritik haftanın en önemli konusu bizim için bile Avrupa” diyen Prof. Dr. Burak Arzova eurodaki değişimler için uyarıyor

Arzova, Birgün’ün aktardığına göre, euronun değer kaybı önemli derken, ihracatın ağırlıklı Avrupa’ya olduğunu paritenin 1 seviyesinde olmasının Türkiye’nin avantajı olmadığını söylerken, dolar endeksindeki değerlenmenin de dengeyi bozduğuna işaret ediyor. Arzova, resmi şöyle çiziyor: 

Parite etkisi yok olduğu vakit ihracat gelirlerinde düşmeye neden oluyor. Hem ECB kararı hem haftaya Fed kararı bir taraftan dolar/TL ayrıca euro/dolar üzerinde çok etkili. Zaten maliyetler son derece yüksek, dolardaki yükseliş zamları beraberinde getirir özellikle ithalat maliyeti artar. Bu da içeriye maliyet artışı olarak yansır. Kurdaki artış petrol fiyatlarına da etki eder. Bu da enflasyon demektir. ABD ile aramızdaki faiz farkını kapatamıyoruz o nedenle doların hareketi daha sert olarak önümüzdeki günlerde gelebilir.

Dünya gazetesinde Şeref Oğuz, TL’nin tekrardan eridiğini dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 30’dan fazla değer kaybettiğini hatırlatıyor.

Dolar/TL’nin durumu için Oğuz, enflasyon ile beklentileri şu şekilde değerlendiriyor:  

Geçmiş veriler TL’nin dolar karşısındaki değer kaybının enflasyon kadar olduğunu gösteriyor. Kaldı ki dolar, gördüğü zirveyi unutmaz. Enflasyon için TCMB 2022 yılı temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yüzde 70’e işaret ediyor. Buna göre hala yüzde 40 oranında bir değer kaybı gündeme gelebilir. Dolar kuru 17,59 TL seviyesinde. Yüzde 40’lık bir değerlenme kuru 24 TL seviyesine taşır. Piyasa katılımcıları anketinde dolar kuru için beklenti; 19 TL seviyesinde bulunuyor.

Mesele Ekonomi kanalında Atilla Yeşilada ise ekonomide artan gerilimi yorumlarken, Dolarda artış hızlı mı yavaş mı? olacak, Sermaye kontrol mü döviz krizi mi? sorularına cevap veriyor. Faiz artışının kaçınılmaz olup olmadığına da değinene Yeşilada, en kötü senaryoyu açıklıyor.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.