Merkez Bankası Göstergelerinde Reel Sektörde Beklentiler Olumlu Değil, Perakende Güveni Sert Geriledi

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 78,2 seviyesinde gerçekleşti.  Merkez Bankası …

Merkez Bankası Göstergelerinde Reel Sektörde Beklentiler Olumlu Değil, Perakende Güveni Sert Geriledi

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 78,2 seviyesinde gerçekleşti. 

Merkez Bankası tarafınca açıklanan diğer veri olan Reel Kesim Güven Endeksi ise önceki aya göre 2,7 puan azalış göstererek 103,7 seviyesinde olurken, gelecek beklentilerin olumsuz olduğu görüldü. Ve dünya ayrıca özellikle Avrupa ekonomisindeki sıkıntıların beklentilere de yansıdığı görüldü.  

TÜİK verilerine göre ise temmuz ayında güven endeksinde hizmet ayrıca perakende ticaret sektörleri gerilerken, inşaat sektörü artış kaydetti.

Kapasite kullanım oranı temmuzda artış kaydetti

www.tcmb.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafınca yapılan açıklamada, Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 78,1 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

Reel Kesim Güven Endeksi geriledi

www.tcmb.gov.tr

TCMB’den yapılan açıklamaya göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidişat ayrıca son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,1 puan azalarak 102,5 seviyesinde gerçekleşti.

“Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ayrıca iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği gözlenmektedir.

www.tcmb.gov.tr

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ayrıca iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki istihdama ayrıca gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin de zayıfladığı gözlenmektedir.

Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak bir önceki dönemde azalış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görülmektedir.

www.tcmb.gov.tr

Avrupa Birliği içindeki piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin artış yönündeki seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü, Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği gözlenmektedir.

Temmuz’da güven endeksi hizmet ayrıca perakende ticaret sektörlerinde düşerken inşaat sektöründe yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafınca yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,5 ayrıca perakende ticaret sektöründe %4,5 azalırken, inşaat sektöründe %2,4 arttı.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.