Lise Öğrencilerinin Projesiyle Akdeniz Meyve Sineği İçin Çözüm
Lise öğrencilerinin projesiyle Akdeniz meyve sineği için yenilikçi, uygulanabilir ve detay odaklı çözüm önerileri; bilimsel yaklaşım ve pratik sonuçlar vurgulanır.
Samandağ’daki Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, Felsefe Öğretmeni Zihni Berrak’ın yönlendirmesiyle önemli bir proje üzerinde çalıştı. Badehane güdümlü kimyasal yokluğunda tarımsal zararlılarla mücadele amacıyla tasarlanan yöntemi sahada test ettiler ve sonuçlar olumlu yönde kaydedildi.
Projede, gazlı içecek, şeker, maya ve yapıştırıcıdan elde edilen malzemelerle hazırlanan pet şişelerle sinek tuzakları üretildi. Okul bahçesinde gerçekleştirilen deneyler, bu doğal tuzakların etkisini net biçimde gösterdi. Elde edilen veriler, çiftçilerin de ürünü benimsemesine yol açtı.
“Sinekler, kullandığımız doğal kokulara kapılıyor ve tuzağa düşüyorlar,” diyen Berrak, amacın çiftçilerin doğal yöntemlerle sinekle mücadele etmesini sağlamak ve sinek popülasyonunu azaltmak olduğuna vurgu yaptı. Doğal malzemelerin kimyasal madde içermediğini belirten öğretmen, öğrenci ekibiyle birlikte bu yönde kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Çiftçi Abdullah Şener de projenin kendisi için verimli olduğunu dile getirdi: “Bahçemde denedim ve olumlu sonuçlar aldım. Şu anda mandalina hasadı yapılıyor; tüccarlar ‘Bir sinek izi bile yok, meyveler temiz’ diyorlar. Zihni hoca ve öğrenciler sayesinde insanlar organik tarıma yönelirse hem sağlık açısından faydalı olur hem de ürünlerin satışında artış görülür.”