Kredi Faizleri Yükselirken, Alma-Verme Dengesi Sorunlu: Düşük Faizli Kredilerin Nereye Harcandığı Ortaya Çıktı
Anasayfa»Haberler»Kredi Faizleri Yükselirken, Alma-Verme Dengesi Sorunlu: Düşük Faizli Kredilerin Nereye Harcandığı Ortaya Çıktı
Merkez Bankası’nın yaz başından bu yana kritik olan faiz kararlarında ekim ayı etabının bulunduğu haftaya girerken, kredi faizlerinde ‘survive’ eden şirketler ve vatandaşlar ne durumda? Kredi talebi düşüyor mu? Bankalar kredi veriyor mu? Düşük faizli …
Merkez Bankası’nın yaz başından bu yana kritik olan faiz kararlarında ekim ayı etabının bulunduğu haftaya girerken, kredi faizlerinde ‘survive’ eden şirketler ve vatandaşlar ne durumda? Kredi talebi düşüyor mu? Bankalar kredi veriyor mu? Düşük faizli kredilere ne olduğunu TCMB araştırırken, faiz beklentilerinde de umut var mı? Gelin bu geniş derlemeli içeriğe birlikte bakalım.
Faizde beklentiler yükseliyor: “Yüzde 37 olsa da yetmez, başarı hedefi varsa daha yüksek oranlar kaçınılmaz.”
Aktaş, ihtimaller üzerinde dururken, faiz artışlarının enflasyonla mücadelede yeterli olmadığını söyleyerek 1 yıl sonraki enflasyonda beklentinin en düşük ihtimalle yüzde 35-40 aralığında olacağı belirlenirken, politika faizinde bu oranlarla enflasyonla mücadelenin yetersiz kalacağını belirtti.
Merkez Bankası’nın yaptığı araştırmada da düşük faizle ilgili sonuçlar dikkat çekti. 2021 sonlarında başlayan faizde düşüş ve seçim ekonomisi uygulanan dönemlerde, şirketlere dağıtılan düşük faizli kredilerin yatırım ve istihdama dönmeyerek, dövize yatırıma yöneldiği görüldü.
Merkez Bankası, ‘Ani Kredi Büyümesi ve Firma Davranışı: Bir Vaka Analizi’ başlıklı araştırmasında, özellikle “seçim ekonomisi” döneminde ‘aşırı’ ve ‘seçici olmayan (selektif)’ kredi büyümesinin, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde verimlilik artışına neden olmadığını teyit ettiğini belirtti.
Günümüzde ise herkes aynı düşünmese de kredi talebinin durma noktasına gelmesi konuşuluyor.
Geçen haftalarda ticari krediler, bireysel kredileri aşan bir büyüme yakalarken, sürdürülebilir olmayan süreçte, BDDK verilerinin gösterdiğine göre büyüme yüzde 17,02 seviyesine geriledi.
BDDK verilerinde, bankacılık sektörü kredi hacmi 13 Ekim haftasında artarak 10 trilyon 751 milyar 390 milyon liraya yükseldi. Toplam kredi hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,7 oranında artış kaydederken, TCMB EVDS verilerinde toplam ve bireysel kredi hacimleri grafiğe bu şekilde yansıdı.
Mesele Ekonomi’de Erdal Sağlam da kredi talebindeki durmayı şu şekilde açıkladı:
Kredilerin durmadığını düşünenler de oluyor. Kredi, elektrik ve sigorta hesaplamaları yapabildiğiniz “encazip” CEO’su talebin her ay iki katına çıktığını belirtiyor.
Eski TCMB başkan yardımcılarından Prof. Dr. İbrahim Turhan da düşük faizli kredilerin yarattığı gelir adaletsizliğine değindi.
Turhan, yakın geçmişte verilen düşük faizli kredilerin fonlamasını sorgularken,
Ekonomi yönetiminin önceliklerini de şu şekilde sıraladı.
Sedat Peker aleyhinde yaptığı paylaşımlarla bilinen ve daha önce de silahlı saldırıya uğrayan iş adamı Nihat Karaarslan evinin önünde vuruldu. 'Bingöllü'...