Pakistan’da Bakanlar Kurulu, 4 milyar dolarlık finansal açığın kapatılması için devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılmasına ayrıca bu süreçteki tüm prosedürlerin kaldırılmasına ilişkin kararı onayladı.
Pakistan basınına yansıyan haberlere göre, ‘Hükümetlerarası Ticari İşlemler’ kararı, Başbakan Şahbaz Şerif ’in başkanlığında toplanan kabine tarafınca onaylandı.
Karar, devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılması, bu süreçteki tüm prosedürlerin ayrıca düzenleyici kontrollerin kaldırılmasını içeriyor. Kaldırılan prosedürler arasında bu tür varlıkların satılması süreciyle ilgili 6 yasa da bulunuyor.
Bununla birlikte kararın Cumhurbaşkanı Arif Alvi tarafınca onaylanması gerekiyor.
Hükümetin bu adımla Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) işaret ettiği 4 milyar dolarlık finansal açığı kapatmak istediği belirtiliyor. Pakistan, IMF ile 14 Temmuz’da 1,17 dolarlık anlaşma yapmıştı. Ancak IMF, Pakistan’ın 4 milyar dolar finansal açığı bulunduğunu belirtmişti.
Enerji şirketleri Birleşik Arap Emirlikleri’ne Karar ile petrol ayrıca gaz şirketlerinin ayrıca devlete ait enerji santrallerinin hisselerinin Birleşik Arap Emirlikleri ‘ne (BAE) satılarak 2-2,5 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor.
Mayısta Pakistan’ın yeni kredi teklifini BAE, İslamabad’ın daha önceki kredileri ödeyememesi nedeniyle reddetmişti. Bunun yerine Abu Dabi yönetiminin Pakistan’ın şirketlerinde yüzde 10-12 hisse satın almayı teklif ettiği belirtilmişti.
Pakistan Gelir ayrıca Maliye Bakanı Miftah İsmail , 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada, bir özelleştirme işleminin 471 gün sürdüğünü ayrıca hükümetin acil olarak para kaynağına ihtiyacı olduğunu söylemişti.
İsmail, dost bir ülkeden 1,2 milyar dolarlık ödemesi ertelenen petrol alacaklarını, bir başka ülkenin de hisse senetlerine 1,5-2 milyar dolar yatırım yapacağını belirterek, ‘Bir diğer dost ülke belki ödemesi ertelenen doğal gaz verebilir ayrıca bir başka ülke de biraz mevduat yatıracak’ ifadelerini kullanmıştı.
Bakan İsmail, bunların hangi ülkeler olduğunu belirtmemişti.
İmran Han’dan tepki Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han , Twitter’dan yaptığı açıklamada, ‘ABD komplosu ile göreayrıca getirilen ithal hükümetin” devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satışında tüm prosedürleri kaldırmasına tepki gösterdi.
Şerif ayrıca Zerdari ailelerinin ülkeyi 30 yıldır ‘yağmaladığını’ öne süren Han, bu kişilerin mevcut ekonomik erimeden de sorumlu olduklarını kaydetti.
Başbakan Şerif ise Twitter’dan Han’a cevap vererek, PTI liderinin “hafıza kaybından muzdarip” olduğunu iddia etti. Şerif, yolsuzluğun Han’ın döneminde arttığını savunarak, halkın Han’ın kötü ekonomi yönetiminin bedelini ödediğini belirtti.
Ülke, ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor Pakistan, ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Pakistan rupisi, ülkedeki siyasi atmosferin de etkisiyle son bir haftada yüzde 8,3 değer kaybetti. Bu, Kasım 1998’den bu yana görülen en yüksek değer kaybı oldu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings , 19 Temmuz’da Pakistan’ın kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmişti.
Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, 2022’nin başından bu yana Pakistan’ın dış likidite pozisyonunda ayrıca finansal koşullarındaki önemli bozulma, döviz rezervlerinin azalması ayrıca siyasi riskler, ülkenin kredi görünümünün negatife revize edilmesinin sebepleri arasında gösterilmişti.