Hipertansiyon Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey
Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon, yüksek tansiyonun başka bir adıdır. Ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir ve kalp hastalığı, felç ve bazen ölüm riskini artırabilir. Kan basıncı, bir kişinin kanının kan damarlarının duvarlarına uyguladığı kuvvettir. Bu basınç, kan damarlarının direncine ve kalbin ne kadar çalışması gerektiğine bağlıdır. Dünyadaki yetişkinlerin neredeyse yarısının yüksek tansiyonu var, ancak çoğu bunun farkında değil.
Hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve anevrizma dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık için birincil risk faktörüdür. Kan Kan basıncını kontrol altında tutmak, sağlığı korumak ve bu tehlikeli durumların riskini azaltmak için hayati önem taşır. Bu yazıda kan basıncının neden artabileceğini, nasıl izleneceğini ve normal aralıkta tutmanın yollarını açıklıyoruz.
Hipertansiyon Yönetim ve Tedavileri
Yaşam tarzı düzenlemeleri, hipertansiyon için standart, birinci basamak tedavidir. Burada bazı önerileri özetliyoruz:
1. Düzenli Fiziksek Egzersizler Yapmak
Mevcut kılavuzlar, hipertansiyonu olanlar da dahil olmak üzere tüm insanların en az 150 dakika orta yoğunlukta, her hafta aerobik egzersiz veya haftada 75 dakika yüksek yoğunluklu egzersiz yapmasını önermektedir .Kişiler haftanın en az 5 günü egzersiz yapmalıdır.Uygun aktivite örnekleri yürüyüş, koşu, bisiklete binme veya yüzmedir.
2. Stresi Azaltmak
Stresi önlemek veya yönetmeyi öğrenmek, bir kişinin kan basıncını kontrol etmesine yardımcı olabilir.Meditasyon, sıcak banyolar, yoga ve sadece uzun yürüyüşler yapmak stresi azaltmaya yardımcı olabilecek rahatlama teknikleridir.İnsanlar, yüksek tansiyona ve hipertansiyonun komplikasyonlarına katkıda bulunabileceğinden, stresle başa çıkmak için alkol, eğlence amaçlı ilaçlar, tütün ve abur cubur tüketmekten kaçınmalıdır. Sigara içmek kan basıncını artırabilir. Sigaradan kaçınmak veya sigarayı bırakmak, hipertansiyon, ciddi kalp rahatsızlıkları ve diğer sağlık sorunları riskini azaltır.
3. İlaç Tedavileri
İnsanlar hipertansiyonu tedavi etmek için özel ilaçlar kullanabilirler. Doktorlar genellikle ilk başta düşük bir doz önerir. Antihipertansif ilaçların genellikle sadece küçük yan etkileri olacaktır.Sonunda, hipertansiyonu olan kişilerin kan basıncını yönetmek için iki veya daha fazla ilacı birleştirmesi gerekecektir.
- Hipertansiyon için ilaçlar şunları içerir:
- Tiazidler, klorthalidon ve indapamid dahil diüretikler
- Beta blokerleri ve alfa blokerleri
- Kalsiyum kanal blokerleri
- Merkezi agonistler
- Periferik adrenerjik inhibitör
- Vazodilatörler
- Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri
- Anjiyotensin reseptör blokerleri
İlaç seçimi, kişiye ve yaşayabilecekleri altta yatan tıbbi koşullara bağlıdır.
4. Diyet Yapmak
İnsanlar kalp-sağlıklı bir diyet uygulayarak yüksek tansiyonu önleyebilirler. Özellikle tuz alımını azaltmak! İnsanların ortalama tuz alımı, dünyadaki çoğu ülkede günde 9 gram (g) ile 12 gram arasındadır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), alımın 5 gr’ın altında hipertansiyon ve ilgili sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olmak için bir gün.Tuz alımını azaltmak, hem hipertansiyonu olan hem de olmayan insanlara fayda sağlayabilir.
5. Alkol Tüketimine Son Vermek
Orta ila aşırı alkol tüketimi kan basıncını artırabilir. Amerikan Kalp Derneği (AHA), erkekler için günde en fazla iki, kadınlar için ise bir alkollü içecek önermektedir . Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, alkol alımını azaltmakta zorlanırlarsa, insanların tüketimi azaltmasına yardımcı olabilir.
6. Daha Fazla Meyve ve Sebze Tüketmek
Yüksek tansiyonu olan veya yüksek tansiyon geliştirme riski yüksek kişiler, mümkün olduğunca az doymuş ve toplam yağ yemelidir.
Bunun yerine uzmanlar şunları tavsiye ediyor:
- Tam tahıllı, yüksek lifli yiyecekler
- Çeşitli meyve ve sebzeler
- Fasulye, bakliyat ve fındık
- Haftada iki kez omega-3 yönünden zengin balık
- Tropikal olmayan bitkisel yağlar, örneğin zeytinyağı
- Derisiz kümes hayvanları ve balık
- Az yağlı süt ürünleri
Yağlı balık ve zeytinyağında bulunanlar gibi bazı yağların kalp üzerinde koruyucu etkileri vardır. Ancak bunlar hala yağdır. Tipik olarak sağlıklı olsalar da, hipertansiyon riski olan kişiler yine de onları toplam yağ alımına dahil etmelidir.
7. Hipertansiyon Risk Faktörleri
Bir dizi faktör hipertansiyon riskini artırır. Bunlardan başlıca hipertansiyon riskini arttıran faktörler aşağıdaki gibidir.
Yaş: Hipertansiyon, 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygındır. Arterler plak birikmesi nedeniyle sertleşip daraldıkça kan basıncı yaşla birlikte istikrarlı bir şekilde artabilir.
Etnik Köken: Bazı etnik gruplar hipertansiyona diğerlerinden daha yatkındır. Afrikalı Amerikalılar var bu yüksek risk, örneğin diğer etnik gruplardan daha fazla. · Boyut ve ağırlık: Fazla kilolu veya obez olmak birincil risk faktörüdür.
Alkol ve Tütün Kullanımı: Düzenli olarak büyük miktarlarda alkol veya tütün tüketmek kan basıncını artırabilir.
Cinsiyet: 2018 incelemesine göre erkeklerde kadınlara göre hipertansiyon gelişme riski daha yüksektir. Ancak, bu ancak kadınlar menopoza girene kadar geçerlidir .
Mevcut Sağlık Koşulları: Kardiyovasküler hastalık, diyabet, kronik böbrek hastalığı ve yüksek kolesterol seviyeleri, özellikle insanlar yaşlandıkça hipertansiyona neden olabilir.
Diğer Hipertansiyon Risk Faktörleri Şunlardır:
- Sedanter yaşam tarzı
- Tuz bakımından zengin, yüksek yağlı diyet
- Düşük potasyum alımı
Kötü yönetilen stres ve ailede yüksek tansiyon geçmişi de hipertansiyon gelişme riskine katkıda bulunabilir.