Hamas’ın İsrail Saldırıları Sonrası Filistin-İsrail Çatışmalarının Tarihine Göz Atıyoruz
Anasayfa»Haberler»Hamas’ın İsrail Saldırıları Sonrası Filistin-İsrail Çatışmalarının Tarihine Göz Atıyoruz
İsrail-Gazze hattında tansiyon yeniden yükseldi. Hamas’ın saldırıları sonucu çok sayıda İsrailli asker ve sivil yaralandı. İsrail ise Hamas hedeflerini vurduklarını ve topyekun bir savaşa girişeceklerini duyurdu. Bölgedeki çatışma ve savaş süreci …
İsrail-Gazze hattında tansiyon yeniden yükseldi. Hamas’ın saldırıları sonucu çok sayıda İsrailli asker ve sivil yaralandı. İsrail ise Hamas hedeflerini vurduklarını ve topyekun bir savaşa girişeceklerini duyurdu.
Bölgedeki çatışma ve savaş süreci son 100 yıllık tarihin her safhasında, çeşitli dönemlerde kendini gösteriyor.
Filistin, İsrail’i sürekli olarak genişleyerek bölgedeki Müslüman nüfusu tehcire zorlayıp Filistin topraklarını işgal etmekle suçluyor. İsrail ise uzun yıllardır bölgede kendilerine karşı oluşan direnişi şiddetle bastırıyor.
Öyleyse gelin, dünyanın en köklü ve bitmeyen çatışmalarından birisinin tarihinde kısa bir yolculuğa çıkalım.
Bölgenin tarihsel kökenlerine indiğimizde hem Arapların hem de Yahudilerin kutsal kabul ettiği bir coğrafya orası. Eski çağlarda büyük Yahudi toplumları olsa da Yakın Tarih olarak nitelendirilebilecek son 100 yıllık süreçte Arap nüfusunun büyük çoğunlukta olduğunu görüyoruz.
1948’de İsrail’in kurulmasıyla bölgede tansiyon da zirveye çıktı. Yahudi Devleti’nin bölgedeki varlığını kabul etmeyen çevredeki Arap ülkeleri, İsrail’i tanımadı ve saldırılara başladı.
Altı Gün Savaşları sonrası uzun süre bir savaş olmasa da bu sürede İsrail devleti, bölgedeki Filistin sınırlarını sürekli daraltıp yeni Yahudi yerleşimleri kurmaya devam etti.
Tüm dinler ve medeniyetler için büyük öneme sahip olan, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle büyük bir miras barındıran Kudüs bölgesi de sürekli olarak çatışmalardan nasibini alıyor.
Filistin, bölgede sınırları 1967 yılında çizilen şekliyle belirlenen bağımsız bir Arap Devleti talep ediyor. Buna karşılık olarak İsrail, 1967 sınırlarını kabul etmiyor.
Filistinlilerin isyanını simgeleyen Birinci İntifada, 1987’den 1993’e kadar sürdü ve bölgede bir gün olsun tansiyon düşmedi. Oslo anlaşması ile durulan tarafların yeniden birbirlerine girmesi de uzun sürmedi.
2014 savaşından 9 sene sonra bölge yine şiddetli bir savaşın eşiğinde görülüyor. Filistin’in Hamas marifetiyle gerçekleştirdiği baskınlar sonucu çok sayıda İsrail askeri ve sivilin yaşamını yitirdiği ve kaçırıldığı duyuruldu.
Organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan Ayhan Bora Kaplan’ın eşine üzerine olan Ankara’daki lüks daire satılığa çıkarıldı....
Şırnak'ın Uludere ilçesinde kontrol eden çıkan otomobil dereye uçtu. Araçtaki 5 kişiden 4'ü yaşamını yitirdi. Şırnak'ta Ferhat Bilen idaresindeki hafif...
AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi için Turgut Altınok'u aday göstermesi sonrası gözler seçim anketlerine çevrildi. Peki son anketlerde CHP'nin adayı Mansur...