Girişim ve Girişimcilik Nedir? Nasıl Yapılır?
Girişim kavramı; özellikle ticari sektörün faal alanlarında fikir ve iş üretimi anlamına gelmektedir. Kâr amacı güden kurum ya da kuruluşların veya gerçek kişilerin ticari faaliyetler oluşturma, var olan ticari faaliyetlerin hacmini büyütmek için yaptığı yatırımların bütününe ise girişimcilik adı verilir.
Girişimcilik faaliyetlerinin temel unsuru ticari amaç güden iş alanlarının kazanç oranını artırmanın yanı sıra sahip olunan ya da olunacak markanın değerini yükseltmektir. Girişimcilik yapmak için dikkat edilmesi gereken en önemli husus uygulanma oranı düşün ya da daha evvel uygulanmamış fikirleri iş dünyasına kazandırmayı amaçlamaktır.
İşlevsel olan ve rağbet görme olasılığı yüksek ticari yatırımları hayata geçirmek için yerleşik fikirlerin dışında hamleler yapmak daha fazla kazanç sağlama konusunda girişimci için faydalı olacaktır. İş dünyasının alışılagelmiş uygulamalarına sermaye yatırımı yapmak girişimcilik faaliyetlerinin kapsamına girmemektedir.
Benzersiz ürün, hizmet ya da uygulamaları müşteri portföyü geniş sektörlere sunmak girişimcilik faaliyetlerinin vazgeçilmez kurallarından biridir.
Ancak yenilik ve benzersizlik kavramları daima var olmayan bir şey üretme ya da icat etme olarak algılanmamalıdır. Örneğin; köklü sektörlerde sahip olunan düzen için daha işlevsel çalışmaya hizmet eden ürün ya da uygulamalar da girişimcilik faaliyeti kapsamına girmektedir.
Geçmiş dönemlerde manuel olarak gerçekleştirilen birçok işlemin zamanla yerini dijital imkanlara bırakması; bir anda gerçekleşen bir durum değildir. Dijital dünyanın yaratılmasında yavaş yavaş yaşanan gelişmeler bu dünyaya yapılan yatırımlar ve girişimcilik faaliyetlerinin bir sonucudur.
Dolayısıyla var olan bir sektörü, ürünü ya da hizmeti iyileştirmek de girişimcilik faaliyetidir. Sıfırdan yaratmanın dışında sahip olunanı iyileştirmeye yönelik girişimcilik faaliyetleri kullanıcı kitlesi hazır olduğu için fazlasıyla maddi kazanç getiren bir sektördür.
Girişimcilik Nasıl Yapılır?
Girişimcilik yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin ticari girişim faaliyetlerine dair kapsamlı bir plana ihtiyacı vardır. Elbette yaratıcı fikirler girişimcilik yapmanın mihenk taşıdır. Ancak yalnızca fikre sahip olmak girişimcilik alanında başarılı olmak için yeterli değildir. Girişimcilik faaliyetlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır:
Yaratıcı ya da yenilikçi fikrin, uygulanacak olduğu iş sahasında reel karşılığı analiz edilmelidir. Talep oranının belirlenmesi için ön pazar araştırmaları yapılmalıdır.
Fikrin hayata geçmesi için gerekli olan fiziki şartları oluşturabilmek mümkün değilse ya fikirde bir modifikasyona gidilmeli ya da yatırım yapmak için uygun zaman beklenmelidir.
Ürün veya hizmetin hayata geçirilmesi için fiziki koşulların uygunluğuna kanaat getirildiğinde, girişimcilik faaliyetinin ihtiyaç duyduğundan en az 2 kat fazla olacak şekilde öz sermaye sahibi olunmalıdır. Çünkü bilhassa yenilikçi girişimcilik adımları geri dönüşü zaman alan uygulamalardır ve öz sermayenin aradaki zamanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar güçlü olması gerekir. Aksi takdirde borçlanmalar meydana gelebilir.
Ürün ya da hizmetin, arz edilen bölge, müşteri kitlesi, talep oranı gibi pazar araştırmaları dikkate alınarak; reklam, tanıtım, promosyon vb. ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı bir strateji oluşturulmalıdır.
Hangi sektörde hizmet verilirse verilsin girişimcilik yapmak isteyenlerin mutlaka risk planları bulunmalıdır. Herhangi bir kriz ya da acil durumda yatırımlarını korumak için gerekli olan risk planlarını incelikli olarak hazırlamaları şarttır. Bu sayede istenilen performansı göstermeyen girişimcilik faaliyetleri bile en az zararla girişimci tarafından sonlandırılabilir.