Fatih Altaylı’dan Asgari Ücrette Bölgesel Maaş Düzenlemesi Önerisi: “İstanbul’da Asgari Ücretle Sürünürsün”

Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalında yaptığı yayınlarda asgari ücretin bölgesel düzenlemeye girmesi gerektiğini söyledi. Fatih Altaylı, YouTube yayınlarında her konuya değinirken, ekonomiye gündem nedeniyle daha çok değiniyor. Son yayınında da …

Fatih Altaylı’dan Asgari Ücrette Bölgesel Maaş Düzenlemesi Önerisi: “İstanbul’da Asgari Ücretle Sürünürsün”

Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalında yaptığı yayınlarda asgari ücretin bölgesel düzenlemeye girmesi gerektiğini söyledi.

Fatih Altaylı, YouTube yayınlarında her konuya değinirken, ekonomiye gündem nedeniyle daha çok değiniyor. Son yayınında da pazarlıkları başlayan asgari ücrete değindi.

Altaylı’nın söylediklerine değinmeden önce Türkiye’de asgari ücret uygulamalarında geçmiş yıllarda bölgesel maaş belirlenmesine bakalım.

Türkiye’de asgari ücret, 15.06.1936 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 3008 sayılı İş Kanunuyla kavramsal bir çerçeveye oturtulmuştu. Modern anlamada bildiğimiz asgari ücrete ilişkin yasal düzenlemeler 1951 yılında uygulanmaya başladı.

Asgari ücretin uygulandığı ilk dönem olan 1951-1967 yılları arasında, yerel düzeyde ekonomik ve sosyal farklılıklar dikkate alınarak komisyonlar aracılığıyla yapıldı

1967 yılında 931 sayılı İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ikinci dönem olarak ayrılabilecek olan 1967-1974 yılları arasında asgari ücret bölgesel gelişmişlik düzeylerine göre belirlendi. Bölgesel bazlı ilk asgari ücret uygulaması 01.07.1969 tarihinden itibaren 6 bölge ve 26 il bazında oldu. 31.10.1972’den itibaren kapsam 57’ye çıkartılmış, bölge sayısı 4’e düşürüldü.

1969-1973 yılları arasında yalnızca sanayi sektörü için belirlenen bölgesel asgari ücret, 1973 yılında tarım ve orman kesimi için de ayrı belirlendi.

30.06.1974 tarihinden itibaren ulusal sisteme geçilmiştir. 2013 yılı sonuna kadar da 16 yaş altı ve 16 yaş üstü için olan ayrım bu tarihten sonra değişti. Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı

İşverenler de bölgesel asgari ücreti tartışıyor.

TÜSİAD’ın ‘Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken’ başlıklı çalıştayının sonuçlarında, Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un aktardığına göre, ‘bölgesel asgari ücret’ de tartışıldı. Bölgesel asgari ücreti savunan kesimin gerekçesi çalışanlara yaşadıkları bölgede iş bulma olanağı sağlaması oldu.

Fatih Altaylı da asgari ücretli bir çalışanın İstanbul’da sürüneceğini belirtti. Temel ihtiyaç olan gıda, barınma, giyim gibi harcamalar üzerinden hesaplanan asgari ücretin Anadolu’da iyi bir yaşam sunarken, İstanbul’da yetmediğini belirtti.

Fatih Altaylı, “İstanbul’da asgari ücretle sürünürsün, Anadolu’da ise o para iyi bir paradır. Bu asgari ücrette bölgesel bir uygulama yapmak lazım” dedi.

Buna da tepkiler gecikmedi.

Asgari ücretin Anadolu’yu çekici kılması gerektiği savunulurken,

Anadolu’daki şehirler için de ucuz kaldığını savunanlar da oldu.

İstanbul’da kira ortalamasının 18.833 TL olduğu ortamda, Batman’da 7.848 TL, Sinop’ta 10.260 TL ve Kırşehir’de 7.150 TL olması da Altaylı’nın söylediklerine paralel olurken,

Diğer yandan yüksek ücretlerin İstanbul’a göçü de artıracağı düşünülüyor.

Sizin bu konuda fikriniz nedir?

Yorumlara bekliyoruz.

Ancak önce Fatih Altaylı’nın asgari ücret hakkında söylediklerinin de tamamını dinlemenizi öneririz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.