Evde Oynayabileceğiniz Eski Usul 8 Oyun Önerisi

Evde Oynayabileceğiniz Eski Usul 8 Oyun Önerisi

Evde kaldığımız şu süreçte 7’den 70’e herkes yeni arayışlar içerisinde, genelde kimsenin aklına eski usul ev oyunları oynamak gelmiyor. Henüz  ”pandemi” denilen bu süreci anlayamayacak, anlamlandıramayacak kadar küçük yaşlardaki  çocuklar bu süreçte fazlasıyla sıkıldı. Kendi içlerine kapanmaya, yalnızlaşmaya, agresif olmaya ve en önemlisi erken ergenliğe girmeye başladı.

Özellikle tek çocuklu aileler ve aileleri çalışan çocuklarda, salgın süreci daha sert geçiyor. Arkadaş ortamından, sosyal çevreden uzaklaştıkları gibi ailesinden de uzaklaşıyorlar. Oyun arkadaşı, sosyalleşebileceği, konuşabileceği biri olmadığı için içine kapanık olmayı tercih ediyor. Bu durum zaman ilerledikçe işleri çıkmaza doğru götürüyor.

Ayrıca bu noktada devreye herkesin her yaşta eğleneceği oyunlar devreye giriyor. Oyunlar, hem zihinsel hem de psikolojik olarak gelişmemize, iyileşmemize yardımcı olur. Oyunların tadı kalabalık oldukça çıkar. Bundan dolayı oyunlar birçok kategoriye ayrılır.

2 Kişilik Oyunlar

Ev Oyunları

Saklambaç: En az iki kişiyle oynanır. Bir oyuncu sert bir zeminde gözlerini kapatarak 10’a kadar saymaya başlar. Sayma işlemi bittikten sonra ‘ önüm, arkam, sağım, solum sobe saklamayan ebe ‘ diyerek gözlerini açar. Ve diğer oyuncunun  saklandığı  yeri bulmaya çalışır. Ebe,  saklanan kişiyi bulduğu zaman saydığı yere geri dönerek bir elini koyup ‘ Sobe’ diye bağırır.

Bom: Bu oyun 5 sayısının ve 5 sayısının katlarını öğretiyor. 1’den başlayarak sayılır. 5 sayısına gelindiği zaman 5 yerine ‘BOM’ denir. Daha sonra 6-7-8 … şeklinde devam eder. 10 sayısına gelindiği zaman tekrardan bom denir. Bu şekilde oyun devam eder. Eğer bom demek yerine sayının kendisi söylenirse oyun yeniden başlar.

Sıcak – Soğuk: 1.kişi herhangi bir nesne bulunduğu ortamda saklanır.  2.kişi nesneyi aramaya çalışır. Nesneyi saklayan kişi ” sıcak-soğuk” diyerek komut  verir.

İsim-Şehir-Hayvan: Kağıt ve kalemle oynanabilecek oyunlardan en eğlencelisidir. Kağıda sütunlara ayrılmış halde isim, şehir, hayvan, bitki, eşya ve puan şekilde yazılır. Bir kişi A harfini sesli söyleyerek alfabeyi içinden sayar. Diğer kişi dur dediğinde söylenilen harfle bütün sütunlarla doldurulur. Farklı bulunan her cevap için 10 puan, aynı cevaplar için 5 puan verilir.

Evet-Hayır Oyunu: Her iki taraf birbirine sorular sorar. Sorulan sorulara evet-hayır diye cevap  verilirse oyun kaybedilir.

3 Kişilik Oyunlar

Ev Oyunları

Kim Kiminle: Başka bir kağıt ve kalemle oynanacak oyun. Bir kağıda ”Kim- Kiminle-Nerede-Ne zaman- Ne yapıyor ”  şeklinde yazılır. Ve boşlukları her bir oyuncu  dolduracak şekilde yazılır ve yazılan yer katlanarak diğer oyuncuya verilir. Bütün boşluklar doldurulduktan sonra katlanan kağıt açılır ve bütün yazılar okunur.

Deve-Cüce: Oyuncular bir yere oturur. Deve denildiği zaman ayağa kalkar, cüce denildiği zaman tekrar oturulur. Başlarda yavaş yavaş yapılan oyun hızlanarak devam edilir. Komutlara uyamayan kişi yanar.

Kelime Türetmece:  1. oyuncu bir kelime söyler. Diğer oyuncular ilk kelimenin sonu ile yeni bir kelime türetir. Ve böyle böyle devam eder.

Jenga: Jenga oyunu hem basit, hemde kolay ev oyunlarından biridir. Aynı boyut ve oranlara sahip jenga çubuklarını çekerek devrilmemesini sağlayın. İlk deviren kaybeder.

Aslında evde oynanacak, yapılacak olan çok şey var.  Kartondan, el işi kağıtlarından , tabaklardan, kaşıklardan birçok etkinlik yapılabilir. Ritim tutma, yeni oyuncaklar yapma gibi aktiviteler yapılır. Kısaca hayat eve sığar.  Çocukların enerjisini bu zorlu dönemde kendimize umut ışığı olarak görerek yeni başlangıçlar yapabilir, yeni bir hayat kurabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
Efdal Yanar
Her şeyden biraz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.