Enflasyondan Herkes Şikayet Ediyor: Yüksek Enflasyon Kimin İşine Yarıyor?
Yüksek enflasyon, alım gücünü düşürüyor. Bunu 90’larda unuttuğunu sanan boomer ve Y kuşağı da hatırladı, X kuşağı idrak etti ancak Z kuşağı da öğrendi. En çok dar gelirliyi etkilediği bilinen enflasyonun sabit gelirlileri ücret erittiği de bir gerçek …
Yüksek enflasyon, alım gücünü düşürüyor. Bunu 90’larda unuttuğunu sanan boomer ve Y kuşağı da hatırladı, X kuşağı idrak etti ancak Z kuşağı da öğrendi. En çok dar gelirliyi etkilediği bilinen enflasyonun sabit gelirlileri ücret erittiği de bir gerçek. Herkes belirsizlikten şikayet ederken, işverenler de hem fiyatlama davranışlarından hem de ücret artışlarından şikayetçi. Peki yüksek enflasyon en çok kimin işine yarıyor? Enflasyon maaş artışlarıyla işçiye mi, kazançlar kârlarla patrona mı yarıyor?
Kaynak: https://tr.euronews.com/2023/10/24/en…
İSO 500 denilen Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun listelerinde gördüğümüz devasa şirketlerin son 2 yıldaki kârlarına bakınca bir de ne görelim? Yüzde 425 oranında artış gösteren kârlar, çalışan başına maaş ve ücretler hesaplanınca yüzde 125 şekline bürünüyor.
Türkiye’de özellikle 70’lerden sonra yüksek seyreden enflasyon, 90’ların büyük yarasıydı. 2000’li yıllarda hem dünya hem de Türkiye konjonktüründe unutuldu. Ancak bu, “yapısal” bir sorundu ve dünyada da geri dönmeye hazırlanırken, Türkiye’yi hazır yakaladı.
Ekim 2022 TÜİK TÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 85,51 seviyesi görüldü. Yıl sonu enflasyon TÜİK tarafından yüzde 64,3 olarak açıklanırken, alternatif verilerde, ENAG yüzde 137,55, İTO tarafından yüzde 92,97 ve TÜRK-İş tarafından da yüzde 98,41 olarak açıklandı.
Mehmet Şimşek’in açıklamalarına gelen tepkilerin içinde, Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik yorumu,
Gazeteci Alaattin Aktaş yorumu da vardı.
Ücret artışları enflasyona neden olurken, enflasyon da ücretleri eritiyordu. Bunun için öncelik enflasyonla mücadele etmekti. Diğer yandan da enflasyonun yarattığı ortamda işveren de şikâyetçiydi. Peki kim timsah gözyaşları döküyordu? Resmi veriler ne diyordu? Uluslararası Para Fonu (IMF) bu konuda çalışmalarının sonuçlarında ne söylüyordu?
İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-İSO 500 araştırmasında patronların enflasyonla artan kârlarına maaş ve ücret ödemelerinin yaklaşamadığı görüldü.
Yıllık değişim oranlarında 2021-2022 arasındaki 1 yılda 500 büyük sanayi kuruluşunun kârı yüzde 121 oranında artarken, çalışan başına maaş ve ücret ödemeleri yüzde 78 oranında arttı. Son 2 yılda bu oranlar yüzde 425 ve 125 oldu. 5 yıllık bakıldığında asıl fark ortaya çıkıyordu.
Kârlarla, maaşlar ve enflasyon aynı tabloda durunca da çok ilginç bir sanat eseri ortaya çıkıyor. Ressam burada diyor ki; enflasyon artarken, patronların kârını daha hızlı artırıyor. Ancak maaşların elinden tutuyor birlikte yürüyorlar: “Kısaca İSO 500 verilerine göre yüksek enflasyon büyük şirketlerin oldukça işine geliyor.”
İSO 500 şirketlerinde ödenen maaş ve ücretlerin net katma değerdeki payı da dikkat çekici bir şekilde son yıllarda düşüyor. 2019’da yüzde 52 olan pay, 2021’de yüzde 32’ye kadar geriliyor.
TÜİK verilerinde de işgücünün milli gelirden aldığı pay, son yıllarda aynı şekilde düşüyor.
IMF’nin Temmuz 2023 tarihli raporunda, Avrupa’da enflasyonun en büyük sebebinin “şirket kârları” olduğunu belirtmişti.