Ekonomist Başkan Javier Milei’nin ‘Şok Terapisi’ Arjantinlileri Sokağa Döktü: Kira Artış Sınırı Kaldırıldı

Arjantin’de çiçeği burnunda yeni başkan Javier Milei, seçimlerden önce çılgın önlemler vaat etmişti. Seçilip göreve gelince ilk sözü ‘kasada para yok’ olan Milei, tedbirlerinin bir kısmını hayata geçirince Arjantin’de sokaklar karıştı. Milei’nin …

Ekonomist Başkan Javier Milei’nin ‘Şok Terapisi’ Arjantinlileri Sokağa Döktü: Kira Artış Sınırı Kaldırıldı

Arjantin’de çiçeği burnunda yeni başkan Javier Milei, seçimlerden önce çılgın önlemler vaat etmişti. Seçilip göreve gelince ilk sözü ‘kasada para yok’ olan Milei, tedbirlerinin bir kısmını hayata geçirince Arjantin’de sokaklar karıştı. Milei’nin kararları içinde kira zammı sınırlamasını ve doğum iznini kaldırmak gibi önlemler bulunuyor.

Arjantin’in yeni seçilen Devlet Başkanı Javier Milei, ekonomist olarak seçimlerden önce çok dikkat çeken vaatlerde bulunmuştu.

Çılgın vaatlerle ezici üstünlükle seçilen Milei’nin ekonomik önlemlerini içeren ‘şok terapisi’ yani acil durum kararnamesi sonrası Buenos Aires sokakları protestolara sahne oldu. 

Sözcü’nün aktardığına göre, Milei, 12 bakan ve üst düzey yetkiliyle birlikte, ülkeyi ‘ekonomik cehennemden’ çıkarmak amacıyla kararname açıkladı.

Milei, kararnamesinde kamu şirketlerini özelleştirilmenin önünü açarken, doğum izniyle birlikte işçi haklarını ortadan kaldırıyor. İhracat sınırlamalarına son verirken, konut kiralama ve arazi mülkiyeti yasalarında da yabancı yatırıma izin veriyor.

Kira artışlarına yönelik daha önce artış sınırlaması getirilen Arjantin’de ‘kira yasası’ da kararname ile birlikte kaldırıldı. Arjantin’de kira krizi binlerce kişiyi sokağa döktü.

2020’de yürürlüğe giren kira artış sınırı, 3 yıl süreyle yapılan sözleşmelerde ev sahiplerinin kirayı sadece yılda 2 kez artırmasına izin veriyordu.

Yüzde 160,9 yıllık enflasyon olan ülkede, [10haber’in aktardığına göre,](

Sadece 2 hafta önce göreve başlayan Milei, protestocuların planlarını engellemeye çalışan gruplar olduğunu iletirken, karşı önlem olarak sert eylemlerde bulanacaklarını açıkladı.

Muhalefet, kararnamelerle yönetildiklerini söyleyerek, kararların hem Alt Meclis hem de Senato tarafından reddedilerek bozulacağını iletti. Protestocular da ‘genel grev’ çağrısında bulundu.

Daha önce de Uluslararası Para Fonu (IMF), Milei’nin tedbirlerini memnuniyetle karşılarken, Arjantin’den 44 milyar dolar alacaklı olan kurum, bu kez de “cesur” olarak nitelendirildi. IMF özel sektör büyümesinde katkı oluşturacağını iletti.

Arjantin’de nüfusun yüzde 40’ı yoksulluk sınırının altında yaşarken, göreve gelen yeni hükümetin Ekonomi Bakanı Luis Caputo, pesoyu ABD doları karşısında devalüe ederek 391 seviyesinden 800’e düşürdü.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.