Dünya Ekonomisi Bombalarla Sarsıldı: İsrail-Filistin Savaşı Piyasalar Nasıl Etkiledi?
Dünyadaki tüm gerginliklerin, savaşların ana nedeni sayılan ‘güç, para’ denkleminde ele alındığı ortamda, insani boyut her daim öncelikli olurken, ekonomik dengeleri de göz ardı edemiyoruz. 2022 başlarında Rusya-Ukrayna savaşıyla sarsılan küresel …
Dünyadaki tüm gerginliklerin, savaşların ana nedeni sayılan ‘güç, para’ denkleminde ele alındığı ortamda, insani boyut her daim öncelikli olurken, ekonomik dengeleri de göz ardı edemiyoruz. 2022 başlarında Rusya-Ukrayna savaşıyla sarsılan küresel ekonomi ve piyasalar, bu kez hafta sonu başlayan yeni bir savaşla denge bulma çabasına girdi. İsrail-Filistin savaşı tarihi çok eskiye dayanan bir çatışma gündemi olarak dünyada her daim tartışılmıştır. Yeniden ateşlenen bu savaş ortamı, henüz pandemi etkisini atamayan, devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı etkilerini yaşayan dünya ekonomisinde neleri etkiledi? Buyurun birlikte bakalım.
7 Ekim 2023 Cumartesi sabahı dünya yeni bir savaş ortamına uyandı. Görüntüler vahşet içerirken, zarar gören yine siviller olmuştu.
Hafta sonu başlayan savaşın piyasalara etkisi de pazartesi itibarıyla oluşmaya başladı. İsrail ve Filistin dünya ekonomisinde ülke olarak işgal ettikleri yerlerden çok “savaş” ilanıyla vesayet ve vekalet alanına dönme ihtimali yükseldiğinden etkileri de yakından izleniyor.
Bugüne başlarken yaşanan gelişmelerde, İsrail Güvenlik Kabinesi, resmi olarak savaş ilan etti. İsrail Ordusu, Gazze çevresindeki yerleşim yerlerinden yeniden kontrolü sağladığını duyurdu.
Morgan Stanley, “Ne İsrail ne de komşuları büyük petrol üreticisiler, bu nedenle petrol arzı için kısa vadeli riski sınırlı görüyoruz” derken, petrol fiyatları Orta Doğu’daki gerilimin getirdiği arz endişeleriyle güne yükselişle başlamıştı.
ANZ Bank analistleri yayınladıkları yatırımcı notunda, “Orta Doğu’da artan jeopolitik risk petrol fiyatlarını destekleyebilir, daha yüksek volatilite beklenebilir” ifadelerini kullandılar.
Yeni haftanın ilk gününde ABD ve Avrupa vadeli endeksleri aşağı yönlü bir seyir izledi.
İsrail MB’nin 30 milyar dolarlık döviz satışı ve piyasaya 15 milyar dolar likidite sağlama sözü sonrası Tel Aviv Borsası yüzde 1 yükselişle açıldı.
Yaşananlar nedeniyle Tel Aviv Borsası’nda gösterge endeks TA-125 bugün yüzde 6,7 oranında, bankacılık hisseleri de yüzde 8’in üzerinde düşüş yaşadı.
Euro, ABD doları karşısında gerilerken, altın fiyatları da güvenli liman algısıyla yukarı yönlü bir hareket gösterdi.