Diyabetin Temel Belirtileri Ve Tedavisi
İkinci tip diyabet yavaş yavaş gelişir ve belirtileri genellikle daha yumuşaktır. Kişiler belirtileri “yaşlanmaya” veya “fazla çalışmaya” bağlar. Bazıları ise belirtilerin hiç farkına varmazlar, diyabetleri ancak rutin sağlık kontrollerinde ortaya çıkar.
Birinci tip diyabet çok daha hızlı gelişir, genellikle birkaç haftada ilerler. Her iki tip diyabet de ciddi olmasına karşın, bir kez teşhis edilip tedaviye başlandıktan sonra belirtiler süratle yok olur. Diyabet kontrol altına alındığında diyabetli kişilerin sağlıklı ve hareketli bir yaşam sürmemeleri için geçerli hiçbir neden yoktur. Ancak tedavide geç kalınması körlük, böbrek yetmezliği ve kalp rahatsızlıkları gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Diyabet Belirtileri Nelerdir?
- Susamanın artması
- Çok sık tuvalet ihtiyacı – Özellikle geceleri
- Aşırı yorgunluk
- Kilo kaybı
- Genital bölgede kaşıntı
- Görmede bulanıklık
Diyabete Sebep Olan Nedir?
Diyabet sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Diyabet hastalarının dörtte üçü ikinci tip diyabet hastasıdır. Birinci tip her yaşta ortaya çıkabileceği gibi, genellikle çocuklukta veya on beş yaşın alanda teşhis edilir.
Daha önce de değinildiği gibi, birinci tip pankreasta insülin üreten hücrelerin bulunmamasından kaynaklanır. Bu hücrelerin neden dolayı hasar gördükleri kesin olarak tespit edilememiştir. Ancak bu durumun bedenin bu hücrelere karşı anormal tutumundan kaynaklandığı varsayılır. Bir virüsün veya başka bir enfeksiyonun bunu tetiklemiş olabileceği düşünülmektedir. Genellikle genç insanlar etkilenir, ancak cinsiyetler arasında bir etkilenme farkı gözlemlenmemiştir.
İkinci tip diyabetikler orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkmasından ötürü eskiden yaşlanmanın etkisi olarak değerlendirilirken, günümüzde diyabet hastası olan genç insanların sayısında artış görülmektedir. Bunun temel nedeni bedenin kendi ürettiği insülini kullanamamasıdır. Bazı kimseler bunu “hafif diyabet” diye nitelendirseler de, her diyabet hastası titizlikle ele alınmalı ve doğru şekilde tedavi edilmelidir.
İkinci tip diyabet olma olasılığı yüksek kimseler ailesinde diyabet olanlar, kırk ile yetmiş beş yaşları arasındakiler, Güney Asya ve Afrika-Karayipler’de yaşayanlar, aşırı kilolu insanlar, hamilelikte “yüksek şeker” sorunu yaşamış veya çok iri bebek doğurmuş kadınlardır.
Diyabetin başka nedenleri de vardır, ancak bunlara oldukça seyrek rastlanır. Pankreasın bazı rahatsızlıkları tetikleyici olabilir. Bazen bir kaza veya bir hastalık, kişinin farkında olmadığı diyabetin ortaya çıkmasına neden olabilir. Diyabet şeker yemekten veya yanlış beslenmekten oluşmaz. Stres diyabete neden olmaz, ancak kişi diyabetikse belirtilerin ortaya çıkmasında etkili olabilir. Diyabet bulaşıcı değildir, kimseden bulaşmaz, kimseye bulaştırılamaz.