Dilan Polat ve Engin Polat, Suçlu Bulunmaları Hâlinde Kaç Yıl Hapis Cezası Alacak?

Dün gece Çekmeköy’deki villalarında gözaltına alınan Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin gözaltı süreci devam ediyor. Kara para aklama ve vergi kaçırma gibi iddialarla haklarında dört ayrı soruşturma yürütülen Dilan Polat ve Engin Polat çifti, suçlu …

Dilan Polat ve Engin Polat, Suçlu Bulunmaları Hâlinde Kaç Yıl Hapis Cezası Alacak?

Dün gece Çekmeköy’deki villalarında gözaltına alınan Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin gözaltı süreci devam ediyor. Kara para aklama ve vergi kaçırma gibi iddialarla haklarında dört ayrı soruşturma yürütülen Dilan Polat ve Engin Polat çifti, suçlu bulunmaları hâlinde ne olacak ve kaç yıl ceza alacak? Hepsini araştırdık…

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Dilan Polat, Engin Polat çifti ve yakın akrabaları aleyhine “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet” suçlarından işlem yapıldığı iddia ediliyor.

Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin ikametgah adreslerini, oturum olmayan boş adreslere taşıması sonucu bir kaçma hazırlığı olduğu yönünde tespitler olduğu için gözaltına alındığı söylemleri de mevcut.

Bir süredir ülke gündeminden düşmeyen bu soruşturmanın ayrıca, ‘suç işlemek için örgüt kurma suçu’ kapsamında da genişletilmesi bekleniyor. Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve vergi müfettişleri de henüz incelemelerini tamamlamış değiller.

MASAK ve vergi müfettişlerinin raporlarından sonra savcılığın topladığı fiziki deliller, ifadeler ve sair diğer deliller kapsamında bir iddianame düzenlemesi bekleniyor. Elbette şüphelilere karşı savcılığın yönelttiği suçlamalar da bu iddianame ile birlikte netlik kazanacak.

Ancak raporlar, soruşturma dosyası kapsamında ortaya atılan iddialar, bilgiler ve kamuoyuna yansıyan diğer iddialar kapsamında iddianamenin en azından şu suçları içereceği öngörülüyor:

1. Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu (Türk Ceza Kanunu Madde 282)2. Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu (Türk Ceza Kanunu Madde 220)3. Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu (Vergi Usul Kanunu madde 359)

Peki ilgili kanunlara göre bu suçların alt ve üst ceza sınırları neler?

“Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu” Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesinde tanımlanmıştır ve bu suçun basit halini işleyen kişiler üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Yine Kanun maddesinin 4. fıkrasına göre, “Bu suçun, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.’

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bir de bu soruşturma kapsamında yine Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesinde tanımlanan “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu” da gündeme gelebilir.

Bu suçun da cezası Kanun’da dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası olarak öngörülmüştür. Bu durumda akıllara şu soru gelecektir: Şüpheliler hem TCK madde 282 (Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu) kapsamında hem de TCK madde 220 (Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu) kapsamında ayrı ayrı cezalandırılıp bu ceza süreleri toplacak mı?

Buna cevabımız “Hayır” olacak. Çünkü TCK’nın 282. Maddesini 4. Fıkrasında suçun nitelikli hali olarak suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi düzenlenmiştir.

4. Fıkraya göre “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu”nun, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılacağı öngörülmüştür. Dolayısıyla TCK madde 282 kapsamında belirlenen “üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası” 1 kat artılarak verilecek cezanın alt ve üst sınırı “altı yıldan on dört yıla kadar hapis ve kırk bin güne kadar adli para cezası” olacaktır.

Ancak dosya kapsamında başka bir suçun da, mesela Vergi Usul Kanunu’nun 359. Maddesinin B fıkrasında düzenlenen “Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu”nun gündeme geldiğini ve bu suç bakımında da bir örgüt faaliyeti çerçevesinde suç işleme olduğunu varsayalım.

Devam etmeden önce “Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu”nun Kanun’da belirlenen alt ve üst ceza sınırını söylemek gerekir: Üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası.

Şimdi devam edebiliriz! Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde “suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi” gibi bir nitelikli hal bulunmadığı için hem “Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu” kapsamında hem de “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu” kapsamında ayrı ayrı cezalar verilecek ve bu cezalar toplanacaktır.

İşte yukarıda bahsettiğimiz bu senaryo gerçekleşirse Dilan Polat, Engin Polat ve diğer şüpheliler tüm bu suçlardan suçlu bulunursa en basit haliyle (cezada herhangi bir indirim vb. yapılmamış haliyle) alt sınır olarak 13 yıl, üst sınır olarak 30 yıl hapis cezası ve 40.000 güne kadar adli para cezası ile karşı karşıya kalabilirler.

Not: Hesaplamalar en basit ve temel haliyle yapılmış olup, tamamen varsayımsal çıkarımlara dayanmaktadır. Zira dosya kapsamında henüz soruşturma bile tamamlanmamıştır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.