Devlet, Vergi Gelirinden Fedakarlık Ediyor: Enflasyon Muhasebesi Şirket Kârlarını Düşürür mü?
Anasayfa»Haberler»Devlet, Vergi Gelirinden Fedakarlık Ediyor: Enflasyon Muhasebesi Şirket Kârlarını Düşürür mü?
2021 yılı sonlarından bu yana yükselişi, 0-100 km’ye çıkan spor araba misali olan enflasyon, şirketlerin ‘çılgın’ kârlar elde ettiğini gösterdi. Ancak normal şartlar için oluşturulan muhasebe kurallarına göre bu kârlar gerçek değil mi? Enflasyonla …
2021 yılı sonlarından bu yana yükselişi, 0-100 km’ye çıkan spor araba misali olan enflasyon, şirketlerin ‘çılgın’ kârlar elde ettiğini gösterdi. Ancak normal şartlar için oluşturulan muhasebe kurallarına göre bu kârlar gerçek değil mi? Enflasyonla yaşadığımız illüzyon, yüzde 50 yapılan maaş zamları sonrası 10 yıl öncesinden daha az satın alma gücüne erişmemiz gibi şirketlerin de karlarını gözümüze batırıyor. Enflasyon muhasebesinin daha önce uygulanmamasının nedeni de karlar yüksek olursa yüksek vergi ödemesi yapılır diye mi? 2024’e geçerken geçilecek olan enflasyon muhasebesinin detaylarını mercek altına aldık.
2021 yılında yükselişi hızlanan enflasyonla sayısal algılar değişti. Sadece algı değil 2023 yılı sonlarına yaklaştığımız bu süreçte neredeyse fiyatlamalarda bir sıfır eklemiş durumdayız.
Enflasyon muhasebesi Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesine göre, son 3 yılda ÜFE’nin yüzde 100’ün üzerinde, cari yani içinde bulunulan yılda da yüzde 10’un üzerinde artması halinde devreye giriyor.
İş dünyası uzun süredir enflasyon muhasebesi konusunda istekli görünüyordu. Sahip olmadıkları kârların, vergileri ödedikleri için de haklılık payları da vardı.
2023 ve 2024’te de şartları sağlaması beklenen enflasyon muhasebesi, sonraki yıllarda da şartlara göre şekillenecek.
Enflasyon muhasebesi uygulamasından şirketler ve vergiler nasıl etkilenecek?
En çok hangi şirketler etkilenecek?
Görkem Göker’in enflasyon muhasebesi değerlendirilirken altını çizdiği iki uyarı var:
Borsa İstanbul’da Yıldız Pazar’da yer alan şirketlere bakıldığında da duran varlıklarının öz kaynaklarına oranı en yüksek şirket Global Yatırım Holding olarak görülüyor.
Enflasyon muhasebesinin, borsada işlem gören şirketler üzerindeki asıl etkilerinin piyasa çarpanları üzerinden olması bekleniyor.
TFG İstanbul Menkul Değerler Genel Müdürü Mete Yüksel enflasyon muhasebesinin gelir tablosu üzerindeki asıl etkisinin stoklar üzerinden olacağını söylüyor.
Yüksel stoklarla ilgili örneği şöyle açıklıyor:
Enflasyon muhasebesinden etkilenecek en net şirketler ise bankalar oluyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı da enflasyon muhasebesine yönelik yaptığı açıklamada, oluşan kâr ya da zararın 2024 ve sonrasında sonra vergi matrahını etkileyeceğini belirtti.
Ne diyelim? Darısı gelir vergisi matrahlarında değişim bekleyen maaşlı çalışanlara demek düşer bizlere… Sizce?
Geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul Esenyurt’ta bir tekel bayiinde yaşanan silahlı saldırı günlerce konuşmuştu. Şimdi o saldırı sonrasında yaşananlar ile ilgili...
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), alkollü ve şekerli içeceklere uygulanan vergi oranının artırılması ile alkol ve sağlıksız beslenmeye bağlı ölümlerin azalabileceğini...
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis'teki Grup Toplantısı'nda gaf üstüne gaf yaptı. Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinin en büyük bombalı saldırılarından 10...