Covid-19 Aşısında Randevu Sistemi!

Covid-19 Aşısında Randevu Sistemi!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, analiz çalışmaları tamamlanan koronavirüs aşılarının uygulamasında randevu sistemini anlattı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi olan ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara analiz çalışmaları tamamlanan koronavirüs aşılarının uygulamasında randevu sistemini anlattı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara bütün hastaneler ve aile sağlık merkezi dahil tüm sağlık kuruluşlarında yaygın olarak yapılacağını belirtti.

“65 Yaş Üstündeyseniz Randevu Alacaksınız”

Aşı Randevu Sistemi Hakkında Konuşan Kara,  “Öncelikle e-Nabız üzerinden veya sağlık kayıt sistemleri üzerinden aşı sırasının sizde olup olmadığını değerlendireceksiniz. Eğer yaşınız 65 yaşın üstündeyse sıranız geldiyse aşı olabileceğinizle ilgili bilgi çıkacak. Ama bu arada diyelim ki siz temaslısınız, o zaman ‘şu anda temaslısınız, 10 gün içerisinde temasınız kalktığında tekrar sorgulayın’ denilecek. Tekrar sorguladığınızda aşı sıranızın geldiğini gördükten sonra bu sefer sistem üstünden randevu alacaksınız. İnternetten olabilir, cep telefonunuzdaki aplikasyondan olabilir ya da telefonla arayarak alabilirsiniz” diye konuştu.

“Aşı Sıranız Gelmiş Nerde Olmak İstersiniz”

Aşı randevu sistemi hakkında verdiği bilgilere şöyle devam etti:

“İşlem olarak size şöyle sorulacak; ‘aşı sıranız gelmiş nerede aşı olmak istersiniz; hastane mi, sağlık merkezi mi yoksa aile sağlığı merkezinde mi olmak isterseniz?’ Onu seçeceksiniz. Seçtiğinizde de size o tarihe uygun aşı randevusu verilecek ve o saat içerisinde gittiğinizde aşı olduktan sonra 15 dakika merkezde bekleyeceksiniz.

“Sistem aşı olduktan sonra şikayet olup olmadığını sorgulayacak”

“Ondan sonra telefonunuzdaki aplikasyonda sizin aşınızın gerçekleştirildiği ve bir sonraki aşı için de randevunuz oluşturuluyor. Sonrasında da sistem otomatik olarak ertesi gün ‘herhangi bir şikayetiniz oldu mu olmadı mı, herhangi bir problem yaşadınız mı yaşamadınız mı’ onu sorgulayacak. Böylece biz şunu da görmüş olacağız; şu ana kadar 100 kişi, 1000 kişi, 500 bin kişi aşı oldu, ateşi olan olmadı. Bunu görmek hepimizin içinin rahat olması, hepimizin en azından daha güvenli hareket etmesini de sağlayacak” ifadelerini kullandı.

“Aşı oluyorsanız yüzde 78 oranında virüsü almıyorsunuz”

“Eğer siz aşı oluyorsanız yüzde 78 oranında bu virüsü almıyorsunuz veya bu virüsle ilgili herhangi bir semptom geliştirmiyorsunuz ama hastaneye yatma, yoğun bakıma yatmayı önlemede çok çok başarılı.” dedi.

“Aşının uygulanması büyük bir avantaj sağlayacak”

Bizim her aşı uyguladığımız kişide ‘aşı tamamen etkili olacaktır’ diye bir beklentimizin olmaması lazım. Bir de bazı nedenlerle bazı kişilerin aşılara cevap vermeme ihtimali de var. Ama burada elde edilen veri çok kıymetli ve çok değerli. Ne bakımdan çok değerli? Hastaneye yatmıyorsunuz, özellikle yoğun bakıma yatmada nerede ise tamamen koruyucu o bakımdan bu aşının uygulanması büyük bir avantaj sağlayacak” ifadelerini kullandı.

5 soru 5 yanıt | Çin aşısı CoronaVac hakkında bilinmeyenler… - Sağlık son dakika haberler

kaynakça:(halktv,sözcü,AA,haber7,BBC)

YAZAR BİLGİSİ
Efe Söker
 Bir tutam her şeyden.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.