Çocuklar İçin Yazılmış 4 Psikolojik Kitap
Günümüzde ebeveynler çocuklarının gelişimi hakkında oldukça kaygılıdır. “Çocuğumun gelişimi normal mi?”, “Çocuğum için ne yapmalıyım?”, “Çocuğum başarılı olacak mı?” ya da “Çocuğumun bir sorunu var mı?” gibi birçok soru ile bu kaygı tetiklenir. Anne-babalar bu kaygıyla birlikte birçok kitap araştırmasına girerler. En doğru kaynağa ulaşıp en iyi şekilde çocuklarını büyütmek isterler. Böylece kaygıları biraz da olsun azalır.
Bu yazıda ise sizlere çocuklar için yazılmış psikolojik anlamda onların gelişimini iyi yönde etkileyecek kitap önerilerinde bulunacağım.
4. Hiçbir Şey Yapmama Günü
Ekran bağımlılığı günümüzde her çocuğun neredeyse deneyimlediği bir sorundur. Ekranda çıkan oyunlar, videolar onların dışarıda oynadığı oyunlara göre daha ilgi çekicidir. Eğer anne-baba olarak bu yazıyı okuyorsanız ve çocuğunuz ekranla tanışmışsa onun için yapabileceğiniz tek şey sınır koymak olacaktır. Çünkü çocuğu ekrandan koparmak artık imkânsızdır. Ancak sınır koyarak ekranla bağını düzenleyebilirsiniz.
Hiçbir Şey Yapmama Günü kitabında bir çocuğun tabletinin bozulması sonucu keşfettiği doğayı anlatmaktadır. Bu tip çocuk kitaplarını okuduğunuz zaman, çocuğunuz hikâyeyi onu sınırlayan ya da ona “ekrana bakma” gibi bir emir veren bir şey olarak görmeyecektir. Aksine oradaki karakterle bağ kuracak, zaman içerisinde ekrana olan ilgisini düzenleyecektir. Mutlaka bu tip kitapları bir kere değil 2-3 günde bir okumaya çalışın.
3. Teo’nun Kaka Kitabı
Tuvalet eğitimi çocuklar için çok kritik bir eğitimdir. Anne-babanın bu eğitimi verirken çocuklarına ne çok baskı yapması ne de onları çok serbest bırakması gerekir.
Çocuk için kaka, kendisinden çıkan bir parçadır ve bazen onun için bu parça çok anlamsız gelebilir. Niçin yaptığını bilmeyebilir. Anne-baba olarak çocuklara bir şeylere isim takmak yerine direkt ne olduklarını onlara söylemek çocuk için çok daha kaygısız bir süreç demektir. Bu yüzden mutlaka dürüst olunmalı ve ne olduğu çocuğa açıkça anlatılmalıdır. Tabii bu anlatım çocuğun anlayabileceği bir anlatım olmalıdır. Anne babalar için Teo’nun Kaka Kitabı tam bu noktada yardımcı bir roldedir. Tuvalet eğitimi verilmeden önce çocuğun ne olduğunu anlaması için çok güzel bir kaynaktır.
2. Üzüntü Kapını Çaldığında
Üzüntü duygusu çocuklar için oldukça anlamsız gelebilir. Örneğin niçin üzüldüklerini, niçin mutlu olduklarını bilmeyebilirler. Bunları hangi durumlarda yaşadıklarını anlamayabilirler. Günümüzde özellikle ekrana sürekli maruz kalan çocukların duygusal zekaları da oldukça düşüktür.
Empati, duyguları tanımak gibi insani özellikleri çocuklar çok daha geç kazanmaktadırlar. Bu kitap ise üzüntü duygusunu somutlaştırıp çocukların anlayabileceği bir şey haline getirmiştir. Kitabı okurken çocuk üzüntünün ne olduğunu, hangi durumlarda geldiğini ve nasıl başa çıkabileceğini öğrenir. Yine her çocuk kitabında olduğu gibi bu kitabı da çocuğa birkaç defa okumak çok daha etkili olur.
1. Hoş Geldim
Rayka Kumru’nun yazmış olduğu Hoş Geldim kitabı, çocuğun dünyaya nasıl geldiğini onun anlayabileceği bir şekilde anlatır.
Leylekler mi getirdi, fabrika mı üretti derken birçok çocuk dünyaya nasıl geldiğini, anne karnında nasıl bir süreç geçirdiğini çok yanlış öğrenir. Bu yanlış öğrenme ne yazık ki herkes tarafından desteklenir ve çocuğun asla öğrenmemesi sağlanır. Oysa çocuk bunu anne-babasından öğrenmelidir. Hoş Geldim kitabı ise tam bu noktada başucu kaynağıdır. Gerek resimlerle, gerekse anlatımıyla oldukça açıklayıcı yazılmıştır. Anne-babalar ve uzmanlar bu kitabı çocuğa okuyarak dünyaya nasıl geldiğini anlamalarına yardımcı olabilirler.
…
Bu kitapları alıp çocuklarınıza okumanız onların psikolojik anlamda daha farkında bireyler olmalarına yol açacaktır. Şimdiden keyifli okumalar!