Büyük İkramiye Vergiye Gitti: Vatandaş Şans Oyunlarına Koştu

Düşen alım gücüyle vatandaşın umudu şans oyunlarına kalırken, vergi oranlarıyla dikkat çeken oyunlardan Maliye’ye para aktı. Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, şans oyunlarındaki büyüklük için ‘Yasal boyutu buysa yasa dışı boyutu siz düşünün’ dedi. Alım …

Büyük İkramiye Vergiye Gitti: Vatandaş Şans Oyunlarına Koştu

Düşen alım gücüyle vatandaşın umudu şans oyunlarına kalırken, vergi oranlarıyla dikkat çeken oyunlardan Maliye’ye para aktı. Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, şans oyunlarındaki büyüklük için ‘Yasal boyutu buysa yasa dışı boyutu siz düşünün’ dedi.

Alım gücü giderek düşen vatandaşlar şans oyunlarından medet umar oldu.

Şans oyunlarından 2020 yılında 12 ayda 3,4 milyar lira vergi tahsil edilirken, 2023 yılı ilk 10 ayında bu miktar yüzde 82 oranında artarak 19 milyar 373 milyon liraya ulaştı. 

Sözcü’den Hülya Oruçoğlu’nun görüştüğü vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, ekonomideki sorunların insanları bu alana yönelttiğini belirterek, ‘Yasal boyutu bu ise yasa dışı boyutunu siz düşünün’ dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, şans oyunlarında vergi tahsilatı 2020 yılında 3 milyar 463 milyon lira olurken, 2021’de 6 milyar 91 milyon lira, 2022’de 10 milyar 300 milyon lira oldu. Ozan Bingöl, şans oyunları vergisinin 2023’te bütçe hedefinin 26 milyar 278 milyon lira olduğunu, ilk 10 ayda 19 milyar 373 milyon lira tahsil edildiğini açıkladı.

Bingöl, ‘İnsanların emeği, alın teri ile bir ev, bir araba alabilme hayali kalmadı’ derken, düşen alım gücünün etkisiyle vatandaşın bahis ve şans oyunlarına olan talebinin yükseldiğini belirtti.

2007-2023 yılarında şans oyunları vergilerinin yüzde 7 bin 948,7 oranında arttığını söyleyen Bingöl, vergi yükünün sürekli ağırlaştığını ve yılın ilk 10 ayında vergi tahsilatının 3 trilyon 391 milyar lira olduğunu söyledi.

Mali disiplinin doğru uygulanmadığını söyleyen vergi uzmanı en büyük maliyeti alt gelir grubunun çekmek zorunda kaldığını belirtti.

BİSAM’a göre 44 bin 718 lira olan yoksulluk sınırı, aylık brüt maaş olarak alındığında çalışanın yüzde 27 vergi dilimine girdiğini söyleyen Ozan Bingöl, asgari ücret istisnası sonrasında Gelir Vergisinin yıllık 88 bin 762 lira olduğunu söyledi.

Aynı gelirin finansal sistem üzerinde vergiye tabi olmayacağını söylerken, vergi sistemini ‘küçük sinekleri yakalayan ancak eşek arılarının delik deşik ettiği bir örümcek ağı’ olarak tanımladı ve ‘Sorun tam da burada başlıyor’ dedi.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.