Bilgisayar Donanımları Nelerden Oluşur ve Ne İşe Yararlar?
Bilgisayar, yazılım ve donanım olmak üzere iki kısımda incelenir. Yazılım fiziki olmayan ancak bilgisayarın çalışabilmesi ve içerisinde işlemler yapmaya olanak sağlayan, çeşitli dillerle yazılabilen komutların tümüne verilen isimdir. Bilgisayar donanım elemanları ise bilgisayarı oluşturan parçalara verilen genel bir isimdir. Hayatımızdaki yeri tartışılmaz olan bilgisayarların donanımlarını biraz inceleyelim.
1. Donanım Elemanları Nelerdir?
Başlıca bilgisayarda bulunan donanım elemanları aşağıdaki gibidir;
- Anakart
- İşlemci(CPU)
- Bellek(RAM)
- Salt Okunur Bellek(ROM)
- Sabit Disk(HDD)
- Disk Sürücüler(CD/DVD)
- Güç Ünitesi
- Giriş-Çıkış Cihazları
- Fan
olmak üzere 9 adettir. Bilgisayarı oluşturan bu parçalardan biri arıza yaptığında çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Bu bilgisayar elemanlarını iyi tanıyarak arızanın nereden kaynaklanıyor olabileceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
2. Anakart
Anakart, her bilgisayarda farklı yapıda olarak bulunan, görevi üzerinde bulunan bileşenlerin(RAM yuvaları, yongalar gibi) arasındaki bağlantıyı sağlayan bir devre elemanıdır. Genellikle sıvı teması veya aşırı ısınma nedeniyle bozulur ve bilgisayardan bilgisayara anakart farklılık gösterdiği için farklı ücretlerle tamir ettirilmektedir(genel olarak pahalıdır).
3. İşlemci (CPU)
İşlemci bir bilgisayarın beynidir. Hangi donanım elemanın ne iş yapacağını belirler ayrıca matematiksel hesaplamaları da hızlı bir şekilde hesaplar. İşlemciler kolay kolay arızalanmazlar, arızalandıklarında ise fanlar ve anakart çalışabilir ancak bilgisayar sisteminiz çalışmaz. İşlemciniz çalışmıyorsa bilgisayarı açtığınızda siyah ekranla karşılaşabilirsiniz.
4. Bellek (RAM)
Bilgisayarda bulunan verilerin geçici olarak depolandığı donanım birimidir. Bilgisayarda yapılan bütün işlemler RAM’de tutulur. Voltaj düzensizlikleri veya anakartta oluşan bozulmalar sonucu arızalanabilmektedir.
5. Salt Okunabilir Bellek (ROM)
ROM sadece okunabilir, üstüne veri yazılamayan bir depolama birimidir. RAM ile sıklıkla karıştırılan ROM arasındaki fark, ROM’un üzerine yeni veri yazılamamasıdır. Yalnızca üretildiği anda kullanıcının yanlışlıkla değiştiremeyeceği silinemez ve müdahale edilemez veri yazılır.
6. Sabit Disk (HDD)
Sabit disk, verilerin depolanması için kullanılan manyetik kayıt ortamıdır. Büyük boyutlu verilerin saklanması amacıyla kullanılır. HDD bozulduğunda bilgisayar tarafından tanınmaz. Bu bozukluğun ilginç bir nedeni “bad sector” olabilmektedir. Sector, diskte verilerin tutulduğu en küçük bölmeye denir. Bad sector diskteki kör noktalardır ve bu kör noktalarda veri tutulamaz. Özetle bad sector ne kadar çoksa veri tutulamayan kullanışsız bölgede o kadar çok demektir.
7. Disk Sürücüler (CD/DVD)
Disk sürücüler, sabit diske benzer şekilde verilerin depolanması için kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Diğer ismi harddisk sürücüleridir.
8. Güç ünitesi
İsminden de anlaşılacağı üzere güç kaynağıdır. Bileşenlere gidecek olan voltajı kendiniz ayarlayabileceğiniz gibi otomatik olarak voltaj veren güç kaynağı çeşidi bulunmaktadır.
9. Giriş-Çıkış Cihazları
Bilgisayara veri girişini sağlamak ve sağlanan veri girişinin çıkışını almak için gereken donanım birimlerinin tümüne giriş-çıkış aygıtları denmektedir. Klavye ve fare bu cihazlara örnektir. Bozulmaları halide uygun ücretlerle yenisi alınabilir.
10. Fan
Bilgisayar çalışırken aktif halde çalışarak bilgisayarın ısınmasını önleyen donanımdır. Bilgisayar içinde biriken sıcak havayı dışarı taşıyarak bilgisayarın çalışırken aşırı ısınmasını önlemektedir. Birden fazla çeşidi bulunan fan, yaptığı işe ve ihtiyaca yönelik seçilmelidir. Özelliklerine göre fiyatları farklıdır.