Başvurular Başladı! TOKİ’nin Sosyal Konut Projesine Yorumlar: Ekonomiyi Canlandırır mı? Fiyatları Etkiler mi?
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca açıklanan TOKİ’nin Sosyal Konut projesi ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ için başvurular bugün itibarıyla başladı …
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca açıklanan TOKİ’nin Sosyal Konut projesi ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ için başvurular bugün itibarıyla başladı. Şartları sağlayanlar için aylık ödemeleri devlet tarafınca da sübvanse edilerek düşük tutulan projeler, nerede olacak, ödemeler nasıl ayrıca ne kadar olacak, ne vakit bitecek gibi birçok detay konuşulurken, 80 milyonsa tek yürek, tek soru: Ev fiyatları düşecek mi?
Sektör temsilcileri tarafınca cevap aranan diğer bir soru da, birçok sektörle bağlantılı bir alan olan inşaat, son yıllarda zorda olan ekonomiyi de canlandırmaya yarayacak mı? diğer bir merak konusu da bu oluyor.
Ekonomistlerse konuya daha derinlemesine bakıyor! Gelin, bu dev projede büyük resmi birlikte görelim!
Projenin “sosyal konut” olması adalet sorgulamasını da beraberinde getirdi. Türkiye’de son 1 yılda ayrıca kiralar artışta rekor kırarken, son dört yılda kiralardaki artış oranı yüzde 250 oldu.
TOKİ son 20 yılda 1 milyona yakın sosyal konut inşa etse de ne kadarlık bir kısmı yoksul nüfusa yönelik veri bulunmuyor.
Sosyal konut projesinin istihdam ayrıca ekonomik hareketliliğe etkisi ne olacak?
Paraanaliz’de Çetin Ünsalan, değerlendirmesinde, ülkede sosyal konut yapılmasına ihtiyaç olduğuna ancak öncelik sıkıntısı olduğuna değiniyor.
Orta ayrıca uzun vade için sosyal konuta ihtiyacının olduğuna değinen Ünsalan, ancak bir süre sonra ödeme sorunları yaşanacağını öngörüyor.
Toki’nin “dev” projesine iş dünyasından yorum yağdı
Müstakil Sanayici ayrıca İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, projenin, hem vatandaşlar nezdinde hem de ekonomik hareketlilik oluşturarak ülkeye önemli katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.
Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, kendi verilerine göre Türkiye genelinde Ağustos ayı sonunda konut satış fiyatlarının yıllık değer artışının yüzde 203 oranında olduğuna dikkat çekti.
EYG Gayrimenkul Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektöründe son 5 yılda yeni konut üretiminin düşmesiyle TOKİ’nin üretime geçmesini iyi olarak değerlendirirken, yine de konut ihtiyacının sürdüğüne dikkat çekti.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Çelik talebi yaratacak her projeye sektörün ihtiyacı olduğunu, bu projenin de ilaayrıca 1 milyon tonluk çelik talebi oluşturacağını belirtti. Çarpan etkisiyle katkının daha da artacağını ayrıca durgunluğun konuşulduğu bu dönemde ekonomiye katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi.
İstanbul Demir ayrıca Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, projenin sektörlerini ciddi anlamda hareketlendireceğini ayrıca tüm ülkede olmasının hareketliliği Türkiye coğrafyasına yayacağından dolayı çok değerli olduğunu belirtti. Hem istihdam hem de resesyona karşı Türkiye’nin iç dinamiği açısından da memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Üyesi Adem Genç, Projenin çimento ayrıca hazır beton sektörüne olumlu katkısı olacağını söylerken, önümüzdeki 2 yıl sektörde üretim kapasitelerinin yüzde 10 oranında artırmasını beklediklerini belirtti.
Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, ekonominin lokomotif sektörlerinden olan inşaatın, birçok sektörü ilgilendirdiğini hatırlatırken, projelerde yüzde 100 Türk malı kullanımının zorunlu olması gerektiğini belirtti. Ancak bu şekilde ülke ekonomisine katma değer sağlanacağını söyledi.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Laçin, projenin piyasaya mutlaka olumlu etkisi olacağını belirtirken, asıl önemli olanın bir an önce başlayıp ekonomide hareketliliğin sağlanması olduğunu da vurguladı.
Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, mobilya sektörüne katkının ancak bitimde olacağını, 1 yıl içinde de mutfak, kapı gibi ürünlerle etkisi olacağını söyledi. Sektöre olumlu etkisi olacağını belirtti.
Mobilya Dernekleri Federasyonu MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, projenin tesliminden önceki ayrıca sonraki 1 yıl olmak içinde sektörün hareketleneceğini, 500 bin liralık bir konutta mobilyaya 100 bin TL gibi bir harcamanın yapıldığını ayrıca kapı, pencere, parke gibi ürünlerde de pozitif etki sağlayacağını belirtti.
Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, projenin orta gelirlinin ev sahibi olması olumlu bir adım olduğunu, ancak konut kredi faizlerinin de 1’in altına inmesinin şart olduğunu belirtti. Bankaların vadelerinin 120 aya kadar uzamasıyla sektöre hareket kazandırılabileceğini belirtti.
MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, projede fiyatların ayrıca ödeme seçeneklerinin alım gücü düşen kesim için önemli olduğunu söylerken, ev sahipliği oranına pozitif etki edeceğini belirtti. Üretimin artmasının da fiyatlardaki baskıyı azaltacağını ifade etti.
Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, projenin ilk etapta en az 1,5 milyon kişiyi direkt etkileyeceğini belirtti. Son dönemde hızla artan fiyatlara etki yapmamasının imkansız olduğunu da ekledi.
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, sektörün canlı kalması için kampanyaların önemine vurgu yaparak, konut üreticilerinin de konut almak isteyenlerin de kampanya ayrıca teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.