Bakan Nebati’den ‘Türkiye IMF’den Borç Aldı’ İddiasına Cevap Geldi: O Para Bizim Hakkımız!

Türkiye’nin IMF hatıraları çok sevimli değildir. IMF kriz anında ortaya çıkar ancak uygulanan politikalar genelde tabanda rahatlatıcı değildir …

Bakan Nebati’den ‘Türkiye IMF’den Borç Aldı’ İddiasına Cevap Geldi: O Para Bizim Hakkımız!

Türkiye’nin IMF hatıraları çok sevimli değildir. IMF kriz anında ortaya çıkar ancak uygulanan politikalar genelde tabanda rahatlatıcı değildir. 2000-2001 krizlerinin çözümlenmesiyle Türkiye’nin IMF ilişkisi sonladıktan sonra adeta kırmızı çizgimiz haline geldi.

2 yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, IMF’nin Türkiye’den borç istediğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2020 Ağustos’ta Kabine Toplantısı sonrası IMF’nin Türkiye’den 5 milyar dolar istediğini söylemiş, ‘Boşuna avucunuzu ovuşturmayın. Biz o kapıları kapadık. IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır’ demişti. Bu iddia, 2017 ayrıca 2018 yıllarında da Erdoğan tarafınca mitinglerde söylenmişti.

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz o dönem bu iddia için şunları söylemişti?

twitter.com

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcılarından İbrahim Turhan da bu konuda görüş belirtmişti ?

twitter.com

Dün akşam katıldığı bir yayında Prof. Dr. Bilge Yılmaz, IMF’ye dair Türkiye’nin borç aldığı özelinde yeni bir iddia ortaya attı?

Hazine ayrıca Maliye Bakanı Nureddin Nebati de bu konuya açıklama getirdi?

twitter.com

İddiaları gerçek dışı olarak niteleyen Nebati?

twitter.com

Bu kullanımın tüm üye ülkelere kullandırılan bir kaynak olduğunu belirtti.

twitter.com

Hazine ayrıca Maliye Bakanlığı’ndan bu konuda geçen yıl yapılan açıklamayı da yayınladı.

twitter.com

26 Ağustos 2021 yılında yapılan açıklamada, bakanlık sitesinde “Medya yayın organlarında IMF SDR (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakkı) tahsisatına ilişkin gerçeği yansıtmayan bilgilerin yer aldığı ayrıca tezvirat yapıldığı görülmektedir” denilmişti.

twitter.com

Kaynak: Hazine ayrıca Maliye Bakanlığı

Açıklamanın devamı şu şekilde?

Ülkemiz 1947 tarihinden bu yana IMF üyesi olup, bahse konu kuruluşta yüzde 0,98 sermaye payına sahiptir.

IMF, 23 Ağustos 2021 yılında Kovid salgını sebebiyle üye ülkeleri desteklemek amacıyla toplam 650 milyar ABD Doları tutarında SDR tahsisatı, başka bir ifadeyle koşulsuz rezerv desteği sağlamıştır.

SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır. Örneğin bu son tahsisatla; ABD’ye 112,9 milyar ABD Doları, Almanya’ya 36 milyar ABD Doları, Güney Afrika’ya 4,15 milyar ABD Doları tutarında rezerv imkânı sağlanmıştır. Türkiye’ye ise, IMF’deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar ABD doları tahsis edilmiştir.

IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır.

SDR tahsisatı tutarı uluslararası rezervlerimizde yer almakla birlikte, Bakanlığımızın TCMB nezdindeki hesaplarında takip edilecektir. SDR tahsisatına ilişkin bilgilere IMF’nin internet sitesinden (https://www.imf.org/en/About/FAQ/special-drawing-right) ulaşılabilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu: marketing on etsy - buy house in istanbul - medyum - kupa bardak modelleri - anime izle - manga oku - güvenilir takipçi satın alma - icra müdürü