Atelektazi Nedir? Nasıl Oluşur?
Atelaktazi nedir? ile başlayacak olursak; atelektazi fiziksel bir tıkayıcı nedeniyle akciğerin bir kısmının veya tamamının hava gidememesi sonucu tıkanması olarak adlandırılır. Genellikle cerrahi işlemlerden önce verilen gaz halindeki anestezik maddeler nedeniyle akciğer içindeki havanın içeriği değişerek akciğerlerin büzüşmesine zemin hazırlar. Bu nedenle, cerrahi işlemler sonrasında atelektazi oldukça sık görülür.
Atelektazi Nasıl Oluşur?
Normal solunum davranışında alınan hava, burun boşluğu ve nefes borusu üzerinden bronşlara ve dallarına yayılır. Solunan hava, en sonunda akciğerdeki havadaki oksijen gibi gazların kana geçtiği ve zararlı gazların değişiminin yapıldığı alveol denilen hava keseciklerine ulaşır. Çeşitli etmenler nedeniyle bu alveollerin kapanması veya büzüşmesi durumunda atelektaziden söz edilir. Akciğerin küçük bir bölümünde sınırlı kalabileceği gibi tüm akciğerde yaygın olarak da gelişebilir.
Akciğerdeki havanın çeşitli etmenlere bağlı kaçaklar nedeniyle göğüs boşluğuna kaçışı ile karakterize pnömotoraks durumu; atelektaziden daha farklıdır. Zira pnömotoraksta akciğerden kaçan hava başka bir kompartmanda birikerek akciğere bası yapar. Atelektazi de ise havalanamayan bir akciğer bölgesi söz konusudur. Havalanamadığı için bölge kapanır ve böylece akciğer büzüşür. Bununla beraber; pnömotoraks havanın dışarıdan bası yapması sonucu atelektaziye neden olabilir.