Asgari Ücrette Rakamlar Masaya Geliyor: Ana Sorun Vergi! Asgari Ücrette Taraflar Ne Bekliyor?

Asgari ücret zammında gözler ikinci toplantıda olacak. 11 Aralık’ta yapılan ilk toplantıda rakam telaffuz edilmezken, bugün hem verilerin incelenmesi hem de tarafların isteklerinin masaya dökülmesi bekleniyor. Ancak ana sorun vergi olan asgari …

Asgari Ücrette Rakamlar Masaya Geliyor: Ana Sorun Vergi! Asgari Ücrette Taraflar Ne Bekliyor?

Asgari ücret zammında gözler ikinci toplantıda olacak. 11 Aralık’ta yapılan ilk toplantıda rakam telaffuz edilmezken, bugün hem verilerin incelenmesi hem de tarafların isteklerinin masaya dökülmesi bekleniyor. Ancak ana sorun vergi olan asgari ücrette nasıl bir yol izlenmesi bekleniyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için yapılacak ikinci toplantısında, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile TÜİK, veri ve raporları paylaşacak.

İlk toplantıda rakam telaffuz edilmezken, işçi ve işveren tarafının bu veri ve raporların ardından pazarlığa başlaması bekleniyor. 

Milyonlarca kişinin beklediği asgari ücrete yapılacak zammın belirlenmesi için yapılan çalışmalar kapsamında ikinci toplantı bugün (18.12.2023) yapılacak. 

Pazarlık açısından önemli olan bu toplantıda temel ekonomik veriler konuşulacak.

Bugün toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri veri ve raporları komisyonla paylaşacak.

Bu yıl ilk kez 4 işçinin de yer aldığı ilk toplantıda, TÜRK-İŞ heyetinden Adana’da hastane işçisi Hatice Akgedik, Ankara’da kasiyer Meliha Nur Şıkbudak, Çorum’da enerji işçisi Saffet Canbaz ve Bolu’da karayolları işçisi Durmuş Öztürk geçim şartlarını anlatmıştı.

Ana sorun ise vergi! İşçi tarafını temsilen en büyük sendika olan TÜRK-İŞ, asgari ücrete zam konusunda verdiye dikkat çekti. Temel giderlerin vergi matrahından indirilmesi, sosyal yardım kalemlerinin SGK prim matrahına dahil edilmemesini istedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve Yardımcısı Pevrul Kavlak, vergi düzenlemesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TBMM’de partilerin grup başkanvekillerine vergi düzenlemesiyle ilgili mektup yazdı. 

Mektupta, 2022’de bu yana gelir vergisinden asgari ücret kadar kısmın istisna tutulduğu hatırlatılarak maaş vergilendirilmelerinde adaletsizliğin çözümü olmadığını belirtti.

TÜRK-İŞ’in vergi indirim talebi ne anlama geliyor? Vergi indirimi çalışanlara ne kazandıracak?

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç indiriminin çalışanlara etkisini yazdı. Maaşlarda gelir vergisinden istisna tutulan tutar sonraki aylarda kümülatif olarak vergi matrahına eklenirken, gelirler haksız şekilde yüzde 15’lik dilimi daha erken aşıyor ve yüzde 20 ve 27’lik dilimlere de daha çabuk giriliyor. TÜRK-İş bunun son erdirilmesini talep etti.

TÜRK-İŞ mektubunda, brüt asgari ücretin 1999-2023 yılları arasında 143 kat arttığını, gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin sadece 35 kat arttığını hatırlattı.

TÜRK-İŞ ayrıca vergilendirme sisteminde adalet için sabit bir stopaj oranı olması gerektiğini, çalışanların eğitim, sağlık, yol, kira ve ısınma gibi temel harcamalarını gider olarak gösterilerek kazancın vergilendirildiği bir modele geçilmesi gerektiğini savundu.

TÜRK-İŞ’in talepleri ne anlama geliyor?

Ocakta net 20.000 TL olan ücret, mayısta 18.891 TL’ye, eylülde 18.369 TL’ye düşüyor. Yılda 38.754 TL vergi ödüyor.

Mevcut tabloda 2022 yılından itibaren uygulanan ve asgari ücrete kadar vergi istisnasıyla brüt ücretli çalışan birinin ocak ayında 20 bin TL olan net ücreti nisan ayında yüzde 20 vergi dilimine, ağustos ayında yüzde 27 vergi dilimine giriyor.

TÜRK-İŞ’in talep ettiği modelde ocak ayında net ücreti 20 bin lira olan işçi ikinci vergi dilimine eylül ayında giriyor. yüzde 27’lik üçüncü vergi dilimine hiç girmiyor. Ekim ayından sonra net ücreti 18.891 TL olurken, ödediği toplam vergi 22.295 TL oluyor.

İlk vergi dilimi, asgari ücretin 12 katına çıkartılırsa ikinci vergi dilimine de hiç girmeyecekti. Toplam ödediği vergi 19.116 TL olurken, 19.638 TL daha az vergi ödeyecekti.

Asgari ücret masasında pazarlık rakamları neler?

6 aylık enflasyon oranında zam yapılması beklenirken, 2024 yılında asgari ücrete yapılması gerek zammın yüzde 37,7 olması halinde asgari ücret 15 bin 708 lira olacak. 

İşveren tarafının geçmişte de 500 doları geçmesini istemediği asgari ücret 14 bin 500 TL oluyor. 

Türk-İş rakam telaffuz etmezken, ‘Açlık sınırı olan 14 bin 250 TL teklif edilirse masadan kalkarız’ demişti. 

İktidara yakın isimler ve medyada kulislere hakim gazeteciler çoğunlukla 17 bin TL seviyesini işaret ediyor.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.